Esenciální oleje pro klidný spánek dětí

Je vaše dítě neklidné a v noci se často budí? Může mu pomoci aromaterapie. Jaké vonné oleje jsou vhodné a proč si poradíte i bez difuzéru?

Dějiny aromaterapie dost možná začaly ve chvíli, kdy člověk ucítil nějakou příjemnou vůni, ke které se rád vracel. Jak to může být dlouho? Těžko soudit. V každém případě se ale nápad využívání rostlinných vůní k léčebným a rituálním účelům přisuzuje Egypťanům, o čemž se zmiňují kroniky pocházející z období 4. tisíciletí před Kristem.

Léčba, ve které hraje roli nos

Aromaterapie jako taková mívá celou řadu účinků (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22936057/). Někdo jejím prostřednictvím zastavuje kašel a rýmu, jiný zase nevolnost či bolesti hlavy. Užitečná není jenom pro dospělé, ale i naše nejmenší. Ti díky ní mohou spát klidněji, což se hodí v náročnějších obdobích, jako je třeba nástup do školky nebo školy. „Otestujte pár esenciálních olejů, abyste zjistili, který konkrétní se vašemu dítěti nejvíce líbí. Tohle celé může fungovat jen tehdy, když dotyčný shledává aroma, jež ho obklopuje, jako uklidňující, nevtíravé a povznášející,“ vysvětluje zdravotní sestra Vanessa Battista, která působí v dětské nemocnici v americké Philadelphii. Které prostředky se na podporu sladkých snů vyloženě nabízejí?

Levandule jako sázka na jistotu

„Doporučuji začít levandulí, protože ta bývá u dětí hodně oblíbená. Hodí se ke zklidnění veškerých úzkostí, proto zkvalitňuje spánek a předchází častému buzení. Ke zlepšení nálady je výborný i pomeranč nebo mandarinka. Na psychiku má silný vliv také máta, ovšem pozor, ta není vhodná pro ženy v prvním trimestru těhotenství nebo osoby se srdečními chorobami. Je důležité, aby tohle věděli ostatní členové domácnosti,“ upozorňuje jmenovaná zdravotnice. A jak tuhle formu alternativní medicíny použít v praxi?

Něco jako škola hrou

„Udělejte z toho zábavu. Dát dítěti kontrolu nad terapií je klíčovou součástí její účinnosti. Pokud nemáte k dispozici klasický difuzér, aplikuje minimální množství oleje třeba na plyšové hračky. Může je mít u sebe a přičichnout k nim pokaždé, když se bude chtít uklidnit,“ myslí si Vanessa Battista. „Pamatuji si i na případ, kdy se dítě v noci bálo příšer. Rodiče mu dali levandulový sprej, aby je jím zahnalo. Chci tím říct, že se esenciální oleje dají využívat mnoha způsoby,“ uzavírá.

Zdroje: https://www.chop.edu/news/health-tip/how-aromatherapy-can-help-children, hopkinsallchildrens.org, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22936057/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat