Milou mámu potřebuje každé batole

Mateřská role je neskutečně krásná a zároveň i náročná. Znamená to kráčet vpřed i s nejistotou, že děláte správné věci. A matky batolat to mají o to těžší, protože denní řešení emocionálních a fyzických bolestí spojených s růstem vyžaduje zvláštní druh pozornosti a lásky. Dáváte svému děťátku vše, co potřebuje? 

Batolata rostou každou vteřinou. A taky se vyvíjejí. Co vyžadují od svých maminek? Důležité jsou pro ně hlavně tyhle věci! 

Buďte tu pro ně  

Dovolte svým dětem, aby se pohybovaly svým vlastním tempem, nechte je ukazovat vám oblíbené hračky, i kdy je přinesou dvacetkrát za sebou. Batolata potřebují pozornost, díky ní se cítí sebejistě. 

Staňte se jejich inspirací a vzorem  

Pokud chcete, aby vaše batole snědlo jablko, okurku nebo třeba zelené fazolky, měli byste být ochotni udělat totéž. V tomto věku děti milují napodobování toho, co dělají dospělí. Proto s vámi mohou chodit venčit psa, cvičit, připravovat jídlo a podobně (pochopitelně s ohledem na vývoj a fyzické dispozice). Co do nich v tomto věku dáte, to se vám později vrátí.  

Nezapomeňte se s nimi mazlit 

Matky jsou velmi výkonné stroje. Uklízejí, vaří, pracují, přebalují, málo spí. Ráno se vzbudí a dělají totéž den za dnem. V podobném shonu je velmi lehké zapomenout dávat batoleti lásku, nejen stálou a nutnou péči. Ujistěte se, že je s vámi ve fyzickém kontaktu, objímejte ho a říkejte mu, jak moc pro vás znamená.  

Zahoďte mobil, čtěte!  

Pokud v posteli se svým děťátkem sledujete pohádku v mobilu, pokuste se tenhle zvyk co nejdřív odbourat. Rané čtení s dětmi jim pomáhá naučit se mluvit, komunikovat a rozumět světu kolem sebe. Čtení je zároveň vítaným rituálem, který definuje to, že už je čas jít spát.  

Neříkejte pořád jenom „ano“ 

„To víš, že můžeš. Udělej nepořádek, jdi si, kam chceš.“ Být benevolentní a neustále něco povolovat je tou nejjednodušší věcí na světě. Jenže batole potřebuje vědět, kde jsou hranice, jinak ho v pozdějším věku čeká nemilé probuzení. Proto si zvykejte i na „ne“. Když si dítě osvojí vystačit si s tím, co má, položíte základy jeho skromnosti.  

Dovolte mu dělat chyby 

Matky se většinou snaží své děti uchránit před vnějším světem, je pro ně snazší dělat věci za ně. Bez omylů, drobných pádů a chyb se ale dítě nepoučí. Proto mu dovolte vyzkoušet si novou tříkolku, skluzavku nebo pískoviště, i když je na to na úkor vašeho pohodlí. Tyto malé vývojové kroky jsou pro každé dítě klíčové – i se všemi těmi modřinami a oděrkami.  

Zdroje: názory autora, familyshare.com, education.vic.gov.au  







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat