Komentáře k článku

Bety 18.04.2022

Připadá mi, že je tady zaměřená pozornost na jen jednu z extrémních "poloh" výchovy. A taky nevím, jestli byl správně pochopen pojem "tolerantní rodič". Není žádoucí dítěti ve všem vyhovět, ani mu všechno nadměrně vysvětlovat, ale není správné se nad něho povyšovat. Je potřeba, aby ten človíček neplnil "rozkazy" ze strachu nebo proto, aby se někomu zalíbil. Musí mu být umožněno porozumět, proč po něm něco chceme. To vysvětlení se dá často jednoduše a přesně sfouknout ve dvou větách. Jenom nesmíme být líní ho formulovat a nezaplácnout dítko frází: „Proč? Protože jsem to řekla!"

Jj 18.04.2022

Děti potřebují mantinely, jsou tak spokojenější a jistější, vlastní zkušenost. Nejsou z nich pak zmatení rozjívení hajzlíci.

Siraellen 18.04.2022

Bez pravidel to nejde

xxkouckaxx 18.04.2022

děti potřebují pravidla - tečka

Lenka 17.04.2022

Milá autorko, jelikož jste vycházela ze studie The effect of targeting tolerance of children’s negative emotions among anxious parents of children with anxiety disorders: A pilot randomised controlled trial - tedy studie dětí a rodičů s úzkostnými poruchami, doufám, že tento Váš výplod, který vztahujete na děti a rodiče bez jakýchkoliv poruch, nebude brát nikdo vážně. Ale děkujeme, že jste jako zdroj uvedla i vlastní názor. Hned víme, jakou má tento článek vypovídající hodnotu.

Bibi 17.04.2022

Fuj, tedy nechtěla bych být vaším dítětem

Detailista Bibi 17.04.2022

Vlasta má pravdu. Dítě potřebuje vedení, pevné mantinely a bezpodmínečnou lásku. A pevný vzor, ochranu a pocit bezpečí. Pak se bezpečně orientuje,učí se překonávat překážky a hlavně-socializace,respekt ve skupině. Konečně na to psychologové přišli, přečtěte si odborné články. Free výchova vede k neurotizaci, neukotvení, sobectví a zvýšenému výskytu psychických poruch,tyto děti obecně dosahují nižšího vzdělání,často mění zaměstnání,hůř navazují kvalitní vztahy atd. Tolik výzkumy renomovaných světových psychologů.

Vlasta 17.04.2022

Poslouchat se musí velmi dobré pravidlo do života.Frackové bez limitů to daleko nedosáhnou a budou plnit ordinace psychologů.

Adela 96 16.04.2022

Jsem matka samozivitelka a kdyby jsem jela tuhle free výchovu, tak by mi syn už teď skákal po hlavě. Ale každý to ma jinak,jen ať pak to dítě nebo dorostenec neublizuje ostatním jakýmkoli způsobem. :)

zdena 16.04.2022

Zdravé mantinely jsou důležité , ale jen v dětství , v dospívání bych už začala respektovat osobnost dítěte , jeho přání i jeho možnosti zejména ohledně jeho budoucnosti - volby školy , povolání , pak i partnera - tam už přísnost a zasahování rodičů není na místě . Vede to v dospělosti ke konfliktům a špatným vztahům dospělého dítěte s rodiči - " vy jste mě nutili do toho a toho a já jsem v tom nešťastný , nespokojený , je to vaše vina ...atd.

Simona zdena 17.04.2022

Ano, tak to přesně vnímám i já. U dítěte je velmi důležité, aby mělo hranice, ale zároveň je dobré, aby vědělo, že když přinese třeba pětku ze školy, že se nehroutí celý svět po jednom neúspěchu. V takovém případě je důležité, aby dítě mělo s rodiči tzv. otevřený vztah, aby se zkrátka nebálo přiznat svou vinu nebo vysvětlit, proč dostalo pětku. Dost často se totiž stává, že dítě, co dostane špatnou známku nebo se mu něco provede, tak rodiče si ani nevyslechnou jeho verzi a řeknou, že jsou to jen výmluvy, které je nezajímají a že není důležitá snaha, ale výsledek. To ale akorát vytvoří další potyčky mezi rodiči a dětmi a dítě už přestává rodiče vnímat jako důvěryhodné osoby a vyváří si zeď. Začne informace filtrovat a rodiči říkat jen něco, respektive jen to, co rodiče chtějí slyšet, protože bude vědět, že by ho rodiče za případné nezdary akorát jen trestali a stejně by ho ani nevyslechli, takže to podle něj nemá smysl. Pak vzniká problém, když se dítěti stane něco horšího, protože už se s ničím doma nesvěří a pak z toho může být skutečný problém (chytne se třeba špatné party a začne s drogami nebo krádežemi apod.). Takže ano, hranice jsou důležité, ale je i důležité dítě naučit, že když se něco nepovede, tak se svět nezboří a než výčitky, tak ho naučit, jak případný nezdar napravit a tím pádem ho naučit, jak se bude chovat v dospělosti při nezdaru. Nebude pak mít ani pocit méněcennosti a potřebu patřit do nějaké pochybné party, protože bude vědět, že doma se může svěřit a že tam zaujímá určité místo.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat