Záchvaty vzteku u batolat pod kontrolou

Vaše malé dítě zase udělalo hysterickou scénu, protentokrát v čekárně na úřadě. Když se vzteká, polykáte hořkou pilulku frustrace a říkáte si, co děláte špatně.  Jak takové situace zvládnout a proč jsou večery klíčovým obdobím komunikace?

Za batolecí věk se považuje 2. až 3. rok života, někdy se udává hranice 1,5 roku až 2,5 roku. Tohle období může být krásné i náročné zároveň. Dítě poznává své okolí, učí se rozeznávat osoby, předměty i tvary a roste z něj osobnost, které nejsou cizí ani záchvaty vzteku.

Podle psychologů batolata podlehnou záchvatu vzteku přibližně jednou až dvakrát denně, a to až na 15 minut. Během této doby s nimi obvykle nehne vůbec nic. Domlouvání? Vyhrožování? Zapomeňte a zkuste to jinak.

Nenechte se vykolejit

Mnoho rodičů dělá tu chybu, že s přibývajícími vteřinami hysterického pláče, vzdoru, mávání rukama, křiku a projevu dalších dětských emocí prostě a jednoduše vybuchnou. Nedělejte to, párkrát se zhluboka nadýchněte a pokuste se zklidnit, svým výlevem ničemu a nikomu nepomůžete, naopak. Cílem je situaci zklidnit, ne ji ještě víc vyhrotit. Pamatujte, že emoce, které vaše dítě prožívá, jsou ty samé, jež znáte ze svého osobního nebo pracovního života. Oba jste na stejné lodi.

Začněte mluvit

Děti potřebují mluvit o tom, co cítí a vnímají. Záchvaty vzteku jsou jedním ze způsobů, jak se ratolesti vyjadřují a snaží se pochopit nebo změnit to, co se kolem nich děje. Ptejte se, proč reagují tak, jak reagují, a na sobě jim ukazujte, že reakce mohou být různé.

„Podívej, ráno mi ujel autobus. Mohla jsem křičet a brečet, ale já to neudělala. Místo toho jsem počkala na další, i když jsem z toho byla trochu smutná.“ Poukazujte na to, jak se situace dají řešit. Platí jednoduché pravidlo.

Když svým dětem neprojevujeme vhodné chování ohledně emocí, mohou si osvojit naše vlastní špatné návyky. Nezapomeňte, jste hlavním vzorem. Pokud například cítíte vztek, řekněte svému dítěti, že se zlobíte, ale pak mu ukažte, jak se zhluboka nadechnout a nechat to být. V každém případě reálně pojmenovávejte. Díky příkladům na sobě i dítěti mluvte o tom, když je někdo „šťastný“, „smutný“, „unavený“, „hladový“, „ospalý“ a podobně. Potomek pak emocím lépe porozumí.

Večer k sobě mějte blízko

Prozkoumávání zcela nového světa emocí a zážitků může být pro tak malého člověka děsivé, proto je důležité, aby měl někoho, na koho se může obrátit. Večer před spaním si s ním chvíli povídejte, přečtěte mu pohádku, pohlaďte ho, obejměte. Je v klidu, vnímá vás a cítí se dobře, což je klíčové. Dítě potřebuje sdílet bezpečný prostor a mít k vám důvěru.

Nic si nevyčítejte

I to se může stát. Nějak v tom všem cítíte nejistotu a přijdete si, že si počínáte jako slon v porcelánu? Klid, žádný rodič nemůže být dokonalý. Je důležité mít trpělivost se sebou i se svým batoletem. Ať už jste prvorodičem nebo ne, každé dítě je jedinečné, což znamená, že ty nejúčinnější metody při překonávání záchvatů vzteku se u každého dítěte mohou lišit. Je důležité naučit se spolu komunikovat.

Zdroje: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat