Naučit dítě poslouchat

Máte někdy pocit, že vás vaše děti vůbec neposlouchají? Řeknete něco desetkrát a nic se nestane? Jak přimět děti, aby poslouchaly? Stačí pár jednoduchých triků.

Samozřejmě své děti milujeme a rádi se o ně staráme. V našich očích by nemohly být v ničem lepší… Ale jednoho dne se dostanou do věku, kdy by měly také pochopit, že určité věci se nedějí samy od sebe. Měly by začít plnit své vlastní úkoly, pomáhat v domácnosti, pracovat doma, ve škole atd.

Některé děti sice pomáhají rády, ale s většinou je to běh na dlouhou trať. Pokud máte děti v té druhé skupině, poradíme vám několik jednoduchých triků, jak je přimět, aby dělaly, co chcete. Pokud zabalíte svou žádost do správných slov, pak jsou děti mnohem ochotnější vás poslouchat.

Zůstaňte pozitivní

Vyhněte se negativním frázím jako „Nemůžeš si tady uklidit?“ nebo „Musí se všude vláte tvoje věci?“ „Neubližuj svojí sestře!“ Pozitivně formulovaný požadavek přinese mnohem lepší výsledky: „Prosím, ukliď si před odjezdem lego.“  „Dej si prosím boty na polici, kam patří.“  Nebo: „Buď ke své sestře milý.“

Vytvořte dojem, že vaše dítě má na výběr

I když ve skutečnosti na výběr nemá, předstírejte, že vaše dítě se může rozhodnout. Je tedy ochotnější dělat to, co je třeba. Například: Chcete, aby si vaše dítě obléklo halenku na rodinnou oslavu. Zeptejte se ho: „Jakou halenku si chceš obléct? Bílou, nebo modrou?“  Vaše dítě by mělo jíst více zeleniny: „Chceš nejprve vyzkoušet mrkev, nebo hrášek?“  Vaše dítě pak automaticky přemýšlí o vašich volbách než o nějaké třetí možnosti. A je také ochotnější přijmout jednu z vašich nabídek.

Použijte

Slovo  je slovo s obzvláště velkým hypnotickým účinkem. Znamená to, že se stane něco dobrého, když se předtím udělalo něco jiného. „Až si uklidíš svůj pokoj, dáme si večeři." „Až dokončíš domácí úkol, můžeme jít do parku.“

Buďte tým

Pokud chcete, aby vaše dítě pochopilo váš názor, zapojte ho verbálně . Řekněte věci jako: „Já, stejně jako ty, vidím, že máme spoustu možností.“  nebo „Ty, stejně jako já, určitě víš, že je mnohem snazší pracovat u uklizeného stolu.“  Zní to příliš škrobeně? Povzbuzuje to ale vaše dítě, aby vás poslouchalo pozorněji a snažilo se vám porozumět.

Předem poděkujte

Obvykle dětem neděkujeme, dokud něco neudělají. Ale pokud vyšleme s žádostí i děkuji , děti cítí větší povinnost udělat to, co jim bylo řečeno. „Můžeš si prosím umýt ruce před jídlem? Děkuji.“  Je potřeba se ale ujistit, že to nezní příliš uštěpačně.

Vysvětlete své důvody

Ať už se jedná o dítě nebo dospělého, pokud vás někdo požádá, abyste udělali něco, čemu nerozumíte, je pravděpodobnější, že odmítnete. To je důvod, proč je lepší své důvody pro určitou žádost (zejména starším) dětem vysvětlit, pak je pravděpodobnější, že vám spíše vyhoví.

Některé fráze pomáhají

Ve skutečnosti se frázím a prázdným slovům snažíme vyhnout, ale některé z nich přidávají prosbě na důrazu. Fráze jako „Přemýšlej o tom,“  nebo „Poslouchej, ...“  přitahují pozornost.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat