Běžné a snadno řešitelné problémy s kojením

Mateřské mléko je pro většinu dětí nejlepším zdrojem výživy. Pokud to jde, kojit se má! Ale co když vás bradavky bolí? Tyhle běžné problémy s laktací se dají poměrně snadno vyřešit!

Kojení může pomoci chránit děti před některými krátkodobými i dlouhodobými nemocemi. Kojené děti mají nižší riziko astmatu, obezity, diabetu 1. typu a syndromu náhlého úmrtí kojenců. Kojené děti jsou také méně náchylné k infekcím uší a žaludečním vředům. Bohužel, krmení miminka z prsu se někdy neobejde bez problémů. S čím se novopečené maminky setkávají nejčastěji a co udělat jinak?

Bolavé bradavky

V prvních týdnech kojení můžete očekávat určité opruzení. Ujistěte se, že se vaše dítě správně přisaje, a po každém krmení jedním prstem přerušte sání z úst vašeho dítěte. To pomůže předejít bolavým bradavkám. Pokud vás ňadra stále bolí, překontrolujte, zda jsou dostatečně vyprázdněná. Jestli tak neučiníte, prsa se mohou nalít, otékat a bolet. (Přidržení ledu nebo sáčku mraženého hrášku proti bolavým bradavkám je účinné.) Pomáhá také udržovat bradavky suché, mezi jednotlivými kojeními je nechte „vyschnout na vzduchu“.

Suché, popraskané bradavky

Vyhněte se mýdlům, parfémovaným krémům nebo mlékům s alkoholem, které mohou bradavky ještě více vysušit. Na bradavky aplikujte čistý lanolin (po kojení). Do podprsenky dávejte pouze bavlněné vložky.

Ploché či vpáčené bradavky

V dnešní době je možné koupit si formovače bradavek, jež připravují ploché i vpáčené bradavky na kojení. Doporučuje se používat je už během těhotenství a dobu nošení postupně prodlužovat.  Obrátit se lze i na laktační poradkyni, která vám může dát tipy, jak úspěšně kojit.

Odsávání a skladování mléka

Mateřské mléko můžete získat ručně nebo jej odsát pomocí odsávačky. V ledničce vydrží až dva dny, v mrazáku 6 měsíců. Zmrazené mateřské mléko neohřívejte ani nerozmrazujte v mikrovlnné troubě. To zničí některé jeho vlastnosti posilující imunitu. Místo toho jej ohřejte v misce s teplou vodou.

Ucpaný mlékovod

Bolavé místo na prsu, které může být červené a horké, signalizuje ucpaný mlékovod. Bolest zmírněte teplými obklady a jemnou masáží dané oblasti, aby se blok uvolnil.

Kdy navštívit lékaře?

Kojení je přirozený, zdravý proces, jež stojí za trochu toho nepohodlí, ale kontaktujte svého lékaře, pokud jsou vaše prsa neobvykle červená, oteklá, tvrdá nebo bolavá, bradavky krvácejí, a navíc dítě nepřibírá na váze.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6239069/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat