Teorie rodinného stresu

Teorie rodinného stresu zkoumá změny v rámci rodinné dynamiky, ke kterým dochází v důsledku stresující události.

Teorii vyvinul sociolog Reuben Hill v roce 1949. Zajímal se zejména o to, jak rodiny ovlivnila druhá světová válka, a zkoumal, jak válkou vyvolané odloučení a sjednocení rodiny posunulo. Když si všiml, že rozchody a shledání způsobují krize v rámci rodinného systému, objevil určitý vzorec.

Proč je teorie rodinného stresu důležitá

V každé rodině existuje rodinný systém. Tento systém lze považovat za soubor vzájemně závislých rolí, soudržný soubor hodnot, očekávání a reakcí na okolí.

Například se od rodičů očekává, že budou pečovatelé, a děti na ně spoléhají. Od nejstaršího dítěte se však dá očekávat, že si osvojí určité pečovatelské povinnosti, jako je sledování mladších sourozenců, když jsou jejich rodiče mimo dům. Kromě toho může mít rodina hodnoty založené na povolání nebo vzdělávacích standardech. V některých rodinách může být například tabu nenavštěvovat vysokou školu, zatímco jiné rodiny mohou očekávat, že všichni členové budou pracovat v rodinné firmě. 

Když nastane problém

Když se objeví problém, reakce může vést buď k silným rodičovským dovednostem, nebo špatnému zacházení. Tato reakce je závislá na zdrojích rodiče. Zdroje mohou být interní (zvládání stresu, řešení konfliktů, efektivní komunikace) nebo externí (finanční zdroje, sociální podpora a terapie).

Jak kultivovat zdroje ve stresujících dobách

Teorie rodinného stresu tvrdí, že zdroje mohou být rozhodující pro výsledek krize. Některé zdroje jsou však mimo kontrolu rodiny. Například finanční situaci rodiny nebo přístup k uspokojení našich základních potřeb nelze vždy kontrolovat. V těchto situacích se musíte podívat na externí zdroje, ke kterým máte přístup.

Uprostřed těžkostí může být těžké si představit, jak snížit stres v rodinném systému. I malé akce však mohou vést ke skvělým výsledkům.

Plánujte rodinná setkání

Nejprve zvažte rodinnou schůzku, kde můžete každý strávit nějaký čas zkoumáním toho, jak vás současné stresory ovlivňují. Než se pustíte do vzájemného dialogu, věnujte čas tomu, abyste si stanovili společné dohody.

Můžete se například každý dohodnout, že spolu nebudete mluvit? Pokud jeden z vás začne zvyšovat hlas, může se skupina dohodnout, že si dá na pár minut pauzu od hovoru. To může pomoci zajistit, aby se každý člen rodiny cítil bezpečně a byl vyslyšen.

Zvažte rodinnou terapii

Pokud se zdá, že rodinná setkání by mohla vést k dalšímu trápení mezi členy rodiny, zvažte účast na rodinné terapii. Při rodinné terapii může vyškolený odborník na duševní zdraví pomoci každému z vás zůstat na správné cestě při řešení problémů.

Naplánujte si čas o samotě

Může být také užitečné vytvořit si rodinný rozvrh, kde každý člen rodiny dostane hodinu času o samotě. Během této doby může tento člen rodiny relaxovat a věnovat se činnosti, kterou má rád, aniž by ho ostatní vyrušovali. Můžete tak získat větší prostor pro odpočinek a relaxaci.

Vytvořte zen corner

Chcete-li vytvořit kulturu duševní pohody, zenový koutek může být opravdu užitečný. Součástí domu je zenový koutek určený k meditaci. Když jde do tuhého, je to místo, kam se můžete jít zhluboka nadechnout a regulovat svůj nervový systém. I když se často vytvářejí v dětských pokojích, můžete se rozhodnout vytvořit takový, který je přátelský pro děti i dospělé.

Zdroj: www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1745-7599.1997.tb01268.x - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat