Kdy si udělat těhotenský test

Pokud čekáte na pozitivní těhotenský test, každý den vám připadá jako věčnost. Kdy si ho udělat? Ideální chvíle je jenom jedna!

Stojí pár korun, k dostání je v každé lékárně i drogerii. Těhotenský test představuje způsob, jak zjistit, zda jste těhotná, nebo ne. Před jeho provedením je však třeba vzít v úvahu mnoho faktorů: nejvhodnější dobu a typ testu.

Jak to funguje?

Těhotenský test kontroluje přítomnost hCG (lidský choriový gonadotropin) v ženském těle. Tato vývojová chemická látka se vyskytuje pouze u těhotných žen a začíná se vyvíjet, jakmile se oplodněné vajíčko usadí v děloze – to je asi deset dní po početí, ale ještě nejásejte (1).

Typy těhotenských testů

Na trhu je k dispozici několik těhotenských testů, nicméně dva hlavní typy, které se doma často používají, jsou ty, jež k potvrzení gravidity vyžadují moč či krev. Pokud jde o přesnost, bývají vysoce spolehlivé, tedy za předpokladu, že se používají správně a v optimální čas. Testy moči s přesností 99 % se obvykle využívají při prvním vynechání menstruace nebo po ní. Na druhou stranu krevní testy dokážou odhalit těhotenství ještě dříve, a to s přesností kolem 97 % nebo vyšší (1).

Bez ohledu na to, kterému testu dáte přednost, musíte pečlivě dodržovat pokyny a přečíst si výsledky v určeném časovém rámci. V případě, že je výsledek pozitivní, domluvte si schůzku se svým gynekologem. U negativního výsledku může být vhodné provést další test o několik dní později. Jistota je jistota.

Nejvhodnější čas

Jednou z možností, jak si udělat těhotenský test, je počkat na vynechání menstruace. To je často nejpřesnější čas pro provedení testu, protože se těhotenský hormon, lidský choriový gonadotropin (hCG), v moči nahromadil v takovém množství, aby ho test zachytil (test proveďte hned ráno, neboť v tuto dobu je moč nejkoncentrovanější a snadno detekovatelná) (2).

Patříte k netrpělivým typům, které se nemohou dočkat resumé, ať už je jakékoli? Pak věřte, že některé citlivé testy mohou detekovat hCG dříve než před vynecháním menstruace. Ultra časný těhotenský test lze použít již pět dní před očekávanou menstruací.

Na co si dát pozor?

Pakliže vybíráte těhotenský test, vždy používejte spolehlivou a renomovanou značku. Před provedením testu nepijte příliš mnoho tekutin, protože to může zředit hladiny hCG v moči. Zároveň nezapomeňte zkontrolovat datum spotřeby na obalu.

Zdroje: (1) www.academic.oup.com/humrep/article-abstract/7/5/701/631514?redirectedFrom=fulltext&login=false, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/, názor autora 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat