Známky toxického vztahu s rodiči

Zatímco toxicita se může objevit i v jiných vztazích, ve vztahu mezi rodiči a dětmi může být často nejškodlivější, protože rodiče jsou zodpovědní za to, že pomáhají utvářet, jak jejich děti vnímají sebe a svět kolem sebe.

Toxický vztah ohrožuje vaše duševní, psychické nebo fyzické blaho. Mohou často vzniknout z dobré vůle, jako když se rodič příliš zaplete do spletitosti vašeho osobního života, protože nechce, aby se stalo něco špatného. To znamená, že to může snadno přejít do vztahu, který postrádá osobní hranice. Toxické vztahy mohou také pocházet z nedostatku komunikace nebo nastat, když jsou všechny komunikační prostředky jen formou kritiky.  

Známky toxických vztahů mezi rodiči a dětmi

Rodiče, kteří jsou toxičtí pro své děti, sami trpí depresí, což ukazuje, jak důležité je řešit své vlastní duševní zdraví. Pokud vás zajímá, zda jste vy nebo někdo, koho znáte, zažili toxický vztah mezi rodičem a dítětem, zeptejte se sami sebe, zda jste zažili nebo pozorovali tyto věci:

Obviňování

Toxičtí rodiče často obviňují své děti ze svých vlastních problémů. Pokud je například rodič neustále naštvaný kvůli špinavému domu, je pravděpodobné, že za nepořádek obviní své dítě, i když se jeho dítě na jeho vytvoření nepodílelo.

Nedostatek empatie nebo porozumění

Toxičtí rodiče se obvykle nesnaží porozumět svým dětem a jejich problémům. To se může týkat toho, že jejich dítě je špatné ve škole, ve sportu nebo v jakémkoli množství aktivit. Horší je, že si obvykle stěžují nebo nadávají svému dítěti v důsledku jakéhokoli chování, které považují za podprůměrné. V důsledku toho může mít dítě pocit, že se nemá kam obrátit o podporu.

Vykořisťování

Toxičtí rodiče od svých dětí očekávají hodně, ale na oplátku jim toho moc nedávají. Příkladem může být to, že očekávají, že jejich dítě přehlédne své vlastní negativní chování, zatímco odmítne udělat totéž pro ně.

Negativita

Toxičtí rodiče se staví negativně nejen ke svým dětem, ale často jsou negativní i ke stavu světa. Obvykle to budou říkat svým dětem, což může vést k většímu stresu pro dítě.

Tenké, nebo žádné hranice

Toxičtí rodiče mohou sdílet se svými dětmi příliš mnoho informací a zacházet s nimi jako se svým terapeutem. To může vést až do dospělosti a způsobit dítěti problémy, než zjistí, jak se orientovat ve svých vztazích. Pokud tyto problémy přetrvávají i v dospělosti, je důležité rozpoznat, kdy se to děje, a upozornit rodiče, že tento typ chování nebudete tolerovat. Pokud se vás to neustále dotýká, možná je načase zvážit omezení množství komunikace, kterou od daného rodiče povolujete.

Proč tyto vztahy mohou způsobit takovou škodu

I když možná chápete, že je těžké se s těmito vztahy vypořádat, mohou mít vážné důsledky – včetně potenciálního poškození mozku. Dlouhodobé vystavení stresu a traumatu může ve poškodit mozek tím, že zabíjí buňky v hippocampu. Naštěstí terapie a správná léčba mohou pomoci toto poškození napravit.

Zdroj: názory autora






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat