Ženy rodící císařským řezem mají nižší šance na další otěhotnění

Pokud se žena o početí snaží déle než rok, pravděpodobnost nutnosti císařského řezu prý dosahuje 20 procent. Jenže právě on další těhotenství značně komplikuje!

Pokud se v průběhu porodu vyskytnou nějaké komplikace, které by mohly ohrozit matku nebo dítě, provádí se císařský řez. Doporučuje se také v případě problematického zdravotního stavu rodičky, stejně jako při nevhodné poloze miminka odporující přirozenému příchodu na svět. Jsou prostě situace, kdy je tento zákrok nutný. Bez následků se ale bohužel neobejde.

Jedno děťátko a nic víc?

Z jisté norské studie (1) vyplývá, že ženy podstupující císařský řez mají o 10 procent nižší šance na opětovné početí. Snížená plodnost dle autorů nutně nemusí být vedlejším účinkem této „operace“. Tak čím tedy? To je otázka, jejíž odpověď je stále jednou velkou neznámou. Vědci ale připouštějí, že by to mohlo souviset s jistými dosud nezdokumentovanými „mateřskými stavy“, které se v budoucnu budou snažit odhalit a přezkoumat. Říkáte si, že pokud to opravdu nepůjde jinak, císařský řez rozhodne neabsolvujete? Měla byste znát fakta o jeho pravděpodobnosti. Ovlivňuje ji totiž i to, jak dlouho se o miminko snažíte. A to vážně.

Rok jako zásadní hranice

„Naše studie také prokázala, že ženy, které se snaží otěhotnět více než rok, mívají větší výskyt těhotenských komplikací, s nimiž souvisí i vyšší riziko císařského řezu, které dosahuje 20 procent,“ upozorňuje norská vědecká výzkumnice a spoluautorka studie Yeneabeba Sima (2). Podle Světové zdravotnické organizace (3) právě císařským řezem probíhá 21 procent veškerých celosvětových porodů, což je pro lepší představu jeden z pěti. Doba zotavení je oproti vaginálnímu porodu o něco delší, přičemž může zahrnovat komplikace v podobě infekcí a ztráty krve.

Zdroje: (1) www.uib.no/en/med/166916/having-c-section-related-difficulties-conceiving, (2) www.nypost.com/2023/12/17/lifestyle/having-a-c-section-linked-to-troubles-conceiving-again-study/, (3) www.who.int/news/item/16-06-2021-caesarean-section-rates-continue-to-rise-amid-growing-inequalities-in-access






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat