Pomozte dětem bojovat proti šikaně ve škole

Šikana je bohužel součástí každodenního života ve školách. Jak poznáte, zda se netýká také vašeho dítěte? A co s tím můžete dělat?

Šikana ve škole může mít mnoho podob – vyloučení z kolektivu, kyberšikana, zesměšňování nebo násilí. Děti často v tichosti trpí, protože učitelé si toho nevšímají nebo jen bezmocně přihlížejí. Mnoho rodičů často ani netuší, že jejich dítě je ve škole šikanováno. Mladí lidé ze strachu o svých problémech se spolužáky nemluví, spíše doufají, že přestanou sami.

Příčiny a důvody šikany ve škole

Proč je moje dítě obětí šikany? Tuto otázku si klade mnoho rodičů, kterých se to týká. Jednoznačná odpověď neexistuje. Někdy pachatelé reagují na to, že dítě mluví jinak, například dialektem nebo má vadu řeči. V jiných případech jsou to vnější projevy jako oblečení, výška či váha dítěte, které žáky ve třídě „provokuje“. Nebo možná bylo jen ve špatnou dobu na špatném místě.

Základem šikany je nejistota a nízké sebevědomí. Ne však oběti, ale pachatele. Ostatní děti ze strachu, aby se samy nestaly obětí posměchu, nezasahují, ale mlčky stojí opodál. Nebo se dokonce přidají.

Šikana na nové úrovni: kyberšikana

Podlé zesměšňování ve škole není vše, co musí oběti šikany snášet. V našem digitálním věku, s bezpočtem platforem sociálních médií a messengerových služeb, stále více lidí využívá příležitost mluvit a psát negativně o druhých – a většinou anonymně.

Tak se děti stávají obětí kyberšikany. Situace, které se odehrávaly na školním dvoře a o přestávce jen v úzkém kruhu dětí, se veřejně propírají na chatu nebo sociálních sítích v rámci celé školy, nebo dokonce i mimo ni.

Jak poznat šikanu ve škole?

Pro rodiče je často těžké zjistit, že jejich dítě je šikanováno. Ve škole žádné jasné známky šikany nejsou a může existovat tisíc důvodů, proč je dítě tak trochu zaražené a o škole nic neříká. Rodiče by si měli všimnout změn chování v rámci několika dní. Například, když jejich dítě mělo spoustu kamarádů a najednou zůstává odpoledne raději doma. Nebo je u oběda podezřele zticha a vyhýbá se konverzaci, když se zeptáte, jaké to bylo ve škole. Varovnými signály jsou také nevolnost a bolesti břicha, zejména po ránu, a výroky jako „Opravdu musím do školy?“ až „Už se mi do školy nechce“.

Děti, které jsou oběťmi kyberšikany, také mění své chování a stáhnou se do sebe. Jejich školní prospěch klesá, stahují se z okruhu přátel a jsou často neustále online. Pro mnohé se útěk do virtuálního světa jeví jako východisko. I proto, že neustále chtějí vědět, jaké nové nepravdy se o nich na internetu dávají.

Pokud je dítě obětí fyzického násilí, lze to velmi rychle vidět na škrábancích na těle a oblečení. I když mladí lidé často přicházejí domů se zničenými věcmi, může to být způsobeno šikanou ve škole.

A ačkoli jako rodiče jistě chcete pro své dítě je to nejlepší, ne každá malá rvačka na školním dvoře znamená něco vážnějšího, a ne každé dítě, které je neustále nalepené na telefonu, je online šikanováno.

Jak svému dítěti pomoci

Děti většinou nechtějí mluvit a rodičům trvá obvykle spoustu času, než se dozvědí celý příběh. Zůstat v klidu a připraveni poslouchat bez přerušování je velmi důležité! Ukažte svému dítěti, že ho berete vážně a věříte jim. Děti, které jsou oběťmi školní šikany nebo kyberšikany, mají malé sebevědomí, a proto jsou nejisté. Potřebují proto vaši podporu více než jindy.

Přesný postup závisí na různých faktorech. Obecně je dobré, aby rodiče hovořili s učiteli nebo, je-li k dispozici, se sociálním pracovníkem školy. O problému pak můžete například mluvit s celou třídou společně.

Pokud je dítě šikanováno online, měly by být kybernetické útoky zdokumentovány. Rodiče by měli zaznamenávat, co přesně bylo odesláno (snímky obrazovky, e-maily, zprávy), přes jakou platformu a případně informace o pachateli. V závažných případech můžete tyto údaje použít k podání trestního oznámení. 

Jakmile se vám dítě svěří, můžete s nimi spolupracovat na vývoji strategií, jak se bránit. Když vezmete tyranovi vítr, může ho úplně vyvést z míry. Většinou to není jen jedno dítě, které je ve škole šikanováno stejným žákem. Může vám pomoci, když si vyměníte nápady s ostatními oběťmi a spojíte své síly. Je jednodušší se společně bránit. Je důležité, aby rodiče posilovali sebevědomí šikanovaného dítěte. Dítě nedělá nic špatného a rozhodně není jeho vina, že je ve škole šikanováno. Mohlo by mu to trochu pomoci to znovu slyšet.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat