Důsledky výchovy ambiciózních rodičů

Všichni rodiče chtějí pro své děti to nejlepší. Ambiciózní rodiče jdou se svými přáními nejdál – nejdůležitější je pro ně úspěch dětí (a potažmo jejich). Jaké následky taková výchova na dětech zanechá?

S tygřími rodiči nemá dítě šanci se nudit nebo zahálet. Jeho život je strukturovaný a nabitý spoustou volnočasových aktivit. Na rozdíl od „helikoptérových“ rodičů, kteří neustále krouží kolem svých dětí, aby jim co nejvíce usnadnili život, „tygří“ rodiče nekladou dětem do cesty žádné překážky, ale používají všechny možné prostředky, aby je připravili na úspěch.

Pojem „tygří matka“ zavedla Američanka Amy Chua ve své knize „Battle Hymn of the Tiger Mother“, která vyšla v roce 2011. Autobiografické dílo popisuje, jak ona, čínsko-americká matka, vychovávala vlastní děti podle tradičních čínských výchovných metod, které se dodnes vyznačují především výkonem a disciplínou.

Tygří rodiče počítají jen ty nejlepší výkony

Chua od svých dětí ve škole vždy vyžadovala to nejlepší. Po škole následovaly hodiny hudební výchovy. Pak pokračovali v učení. Byl tam neustálý dril a tlak. Úspěch byl důsledně vyžadován, a pokud dítě uspělo, bylo vedeno ke stále vyšším výkonům. Neexistovaly prázdniny ani přestávky. Pro tygří rodiče je důležitá disciplína a perfekcionismus, vlastní názor dítěte se nebere v potaz.

Nezdá se tedy nijak zvlášť překvapivé, že tento typ vzdělávání nesklízí zrovna velké uznání.

Tygří rodiče nejsou nikdy spokojeni

Problém, když se na to podíváme z naší perspektivy, která je více ovlivněna demokratickou výchovou, je v tom, že dítě tygří matky nebo tygřího otce vlastně nikdy nemůže potěšit rodiče. Dítě tak může mít pocit, že nikdy nesplní požadavky svých rodičů a že prostě není dost dobré nestačí. Navíc se vším tím tlakem není čas na objevování vlastních zájmů nebo vlastní osobnosti. Na přátele také není čas. Jako malé stroje se děti tygřích rodičů posunují dál a dál, aby se naučily ještě více a staly se ještě lepšími.

Navíc každý, kdo dělá jen to, co se mu přikáže, kdo jen plní rozkazy, se jen stěží může samostatně rozhodovat. Je spíše nepravděpodobné, že by se dítě stalo samostatným a zodpovědným dospělým.

Sama o sobě není výchova tygřích rodičů špatná – všichni totiž vychovávají své děti s nejlepšími úmysly.

Zdroj: kniha: Battle Hymn of the Tiger Mother, názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat