Naučte dítě mít rádo své tělo

Rodiče chtějí, aby jejich dítě bylo sebevědomé. Velmi důležité je také naučit své děti, aby měly rády svoje tělo, takové, jaké je. Jak na to přirozeně?

V dnešní době jsme každý den bombardováni tolika očekáváními, že i pro normálně sebevědomé lidi je občas těžké o sobě nepochybovat a být se sebou spokojení. Nikdo není imunní vůči občasným pochybnostem o sobě samém. Často si ale neuvědomujeme, že všechny tyto obavy nezůstanou bez povšimnutí těch nejmenších.

Protože však všichni chceme, aby naše děti měly zdravé sebevědomí a dobrý vztah ke svému tělu, musíme mít na paměti několik věcí, abychom čelili negativním vlivům zvenčí.

Jděte příkladem

Nejdůležitější vliv v životě dítěte mají bezesporu jeho rodiče. Ale skutečnost, že si máma a táta myslí, že jejich děti jsou nejlepší, nestačí k tomu, aby děti získaly dobrý sebeobraz.

Pokud si děti všimnou, že jejich rodiče o sobě neustále mluví negativně a pouze se navzájem kritizují, tato chování si osvojují. Děti se také od rodičů učí, jak by se k sobě měly chovat.

Nejlepší způsob, jak v našich dětech vzbudit vysoké sebevědomí, je tedy více si vážit sami sebe. Mluvte pozitivně o svém těle a poukazujte na to, že i vaše nedostatky jsou v pořádku.

Buďte opatrní, jak používáte zrcadla a fotografie

Jak často se díváme do zrcadla, a ne protože si myslíme, že jsme tak krásné, ale proto, že se chceme ujistit, že vypadáme dobře. Naše děti si to možná neuvědomují, ale podvědomě je to ovlivňuje.

Podvědomě si také všímají toho, jak reagujeme na své fotografie. Jak často se díváte na svou fotku a pak komentujete, jak strašně nebo tlustě na ní vypadáte? 

Poukažte na stereotypy

Dětské programy jsou také plné stereotypů, a dokonce i nereálných tělesných představ, i když jde o nakreslené postavy. Nemluvě o tom, že i malé děti už mají své idoly, na které se dívají v televizi.

Vysvětlete jim, že jsou obrázky retušované nebo přehnané. Jedině tak se mohou naučit rozpoznávat nereálné obrazy v médiích a nenechat se jimi ovlivnit. Děti je také stále potřeba upozorňovat na stereotypní myšlení. 

Ukažte mu, jak se zdravě vypořádat s porážkou

Porážku nemá nikdo rád. Protože jsou však porážky v životě nevyhnutelné, je důležité, abyste se s nimi naučili správně zacházet. Ukažte svému dítěti, že je v pořádku, když prohraje.

Chvalte práci vloženou do projektu, ne nutně výsledek. A ukažte mu, že každá výzva a každá porážka je příležitostí se učit a zlepšovat.

Připomeňte, že sport je zábava

Pokud jde o dobrý pocit ze svého těla, sportu se nevyhnete. Pokud vás však vaše děti uvidí chodit do posilovny jen proto, abyste zhubli, naučí se, že cvičení je mučení. Děti nepotřebují cvičení ani počítání kalorií, chtějí jen něco zábavného.

Umožněte tedy svému dítěti pohybovat se při hraní a sportu, který má rádo. Pokud se v mládí naučí, že cvičení patří k životu a je zábavné, zdravému tělesnému pocitu nic nebrání.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10791762/, názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat