Jak přežít první lásky dítěte

Je mu pět, nebo šest let, ale city ke spolužačce má silné jako dospělý. Přišel čas prvních dětských lásek! Jak nimi naložit, aby to potomkovi dalo ten správný příklad a poučení do života?

Vaše dítko si ve školce našlo „vážný vztah“? Není neobvyklé, že i naši nejmenší jsou fascinovaní romantikou. Jako rodiče nás to ale může trochu zaskočit.

Mami, já jsem zamilovaný!

Spolužačka Lada dělá tohle a tamto, má ráda tyhle hračky a nosí takové oblečení. Posloucháte o ní od rána do večera? Žádný div, že vám z toho jde hlava kolem. Ačkoli podle odborníků tradiční a skutečná zamilovanost začíná spíše až v pubertě, i malé děti k sobě bývají přitahované emocemi podobnými obdivu. „Jsou dost ovlivněné tím, co vidí v médiích a u dospělých. Mnohdy jen chtějí vypadat starší a sofististikovanější,“ myslí si americký psycholog a neurovědec Mitch Prinstein, který dodává, že jde o jejich vlastní způsob, kterým se snaží experimentovat. Jak na to ale vlastně reagovat?

Žádné škádlení a nejapné vtípky

„Ačkoli je to samozřejmě v platonickém smyslu, stále to vypadá velmi vášnivě,“ potvrzuje zase newyorská psycholožka Jennifer A. Connolly, která radí si z malého milovníka nijak neutahovat. Dle jejího názoru se raději snažme poukázat na sílu přátelství, která ho o jeho životní důležitosti něco naučí. Pokud nám paměť slouží, můžeme přidat svůj osobní příběh lásky z ranných let. „Když se dětem budeme smát, zesměšňovat je a bagatelizovat jejich pocity, budou si to navždy pamatovat,“ dodává tato specialistka s tím, že klíčová je snaha o pochopení, stejně jako podpora.

Stanovení hranic není na škodu

Aby ve školce nedošlo k žádným nepříjemným situacím, zaveďte doma rozhovor na téma osobního prostoru. „Mladí se stále učí, jak respektovat hranice ostatních. Je třeba jim řádné vysvětlit, aby věnovali pozornost tomu, jak se jejich spolužáci cítí. Nevíte, jak to diplomaticky navléknout? „Že se ti někdo líbí, to je skvělé. Pojď si ale promluvit o tom, že někoho objímat a dávat mu pusinku bez jeho souhlasu je prostě špatné,“ navrhuje sdělení mířené potomkovi psycholožka Jennifer A. Connolly. Poučné situace můžete nalézt i v některých pohádkách. Jde hlavně o to, aby svou lásku ten malý rarach neprojevoval až příliš a nedělal něco, co se objektu jeho obdivu líbit nebude.

Zdroj: www.nytimes.com/2023/02/11/well/family/child-first-crush.html







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat