Rozpoznejte nadání svého dítěte

Zajímá vás, zda je vaše dítě nadané? Existuje řada příznaků, které to mohou naznačovat.

Pro rodiče je jejich vlastní dítě vždy velmi výjimečné. Je krásné, když jsou rodiče hrdí na to, jakých velkých i malých věcí jejich potomci dosáhli. Občas tak získají pocit, že jejich dítě je inteligentnější než ostatní děti jejich věku.

Tyto děti jsou pak označovány jako nadané, nebo dokonce vysoce nadané. To znamená, že dítě má obecně obzvláště vysokou úroveň inteligence, která se zase odráží ve vysoké úrovni myšlení a schopnosti řešit problémy. Nadané děti se rychle učí, mají vysokou úroveň porozumění a obzvláště dobrou schopnost zapamatovat si věci. Mentálně nadané děti jsou až o několik let před svými vrstevníky.

Pokud máte podezření, že by vaše dítě mohlo být nadané, můžete jej nechat otestovat. Existují však i jiné znaky než vědecký test, které naznačují, že dítě může být nadané.​

Velká slovní zásoba a dobrá paměť

Nadané děti přeskakují vývojové fáze. Může se stát, že nadané dítě začne brzy chodit a přestane se plazit.

Osvojování řeči probíhá také rychleji. Jsou schopni tvořit úplné věty už v raném věku a mají velkou slovní zásobu.

Vaše dítě může být také nadané, pokud má velmi dobrou paměť a pozoruhodně dobré pozorovací schopnosti. Nadané děti se velmi brzy začnou zajímat o čísla a písmena, tvary a symboly.

Typické povahové rysy nadaných dětí

Některé nadané děti jsou obzvláště citlivé. Dokážou citlivě reagovat, když se změní to, na co jsou zvyklé, nebo když jsou konfrontované s mnoha novými podněty.

Mohou být perfekcionisté, a proto pohlížejí na vlastní výkony – ale i na výkony druhých – zvláště kriticky. Protože jsou na ně kladeny vysoké nároky, nadané děti odmítají i „snadné“ úkoly, protože vědí, že neodpovídají jejich vlastním požadavkům.

Zarážející je také to, že smysl pro spravedlnost nadaných dětí je obzvláště silný. Často se dítě z potřeby napravit nespravedlnost obrátí na dospělého, což chápou spolužáci nebo spolužáci jako „žalování“.

Nadané děti se raději orientují na starší děti a většinou s nimi vyhledávají kontakt. To se projeví brzy, například při jednání s ostatními dětmi v jeslích nebo ve školce. Proto jsou pro nadané děti vhodnější koncepty se smíšenými věkovými skupinami.

Zvědavé a snadno se nudí

Klade vaše dítě mnoho otázek, které nemusí nutně odpovídat jeho věku? I to může být projevem nadání. Touha po vědění se zdá nevyčerpatelná.

Nadané děti mají někdy potíže s pravidly a „nadřízenými“, protože zpochybňují žádosti a slepě neplní příkazy. Nadané děti se také rychle nudí, což může být mylně interpretováno jako obecný nezájem.

Další vzrušující skutečnost, která může některým unaveným rodičům přinést klid: děti, které jsou nadané, mají nižší potřebu spánku.

​​Pokud máte pocit, že vaše dítě vykazuje mnoho z těchto vlastností, schopností a znaků, můžete to empiricky ověřit. Existují různá kontaktní místa, kde můžete získat informace, poradit se nebo nechat své dítě otestovat.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro Berany přináší příležitosti, které vás mohou posunout v pracovní i osobní oblasti. Váš entuziasmus a aktivní přístup vám pomohou překonat překážky, které se mohou objevit.Týden začíná romanticky a m... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat