Efekt velké sestry

Jaké to je být nejstarší sestrou? Má to vliv na vztahy, charakter nebo volbu povolání? Téma, o kterém v současnosti na sociálních sítích diskutuje nespočet žen.

Velké sestry navštěvují své rodiče pravidelněji, dávají dárky k narozeninám a nabízejí svou pomoc (kdekoli mohou). Neustále přemýšlejí a plánují pro druhé. Vzrušující téma, o kterém se v současnosti hodně diskutuje.

Na sociálních sítích najdete s hashtagem #EldestDaughterSyndrome nespočet videí. Také známý jako takzvaný „syndrom velké sestry“ nebo „efekt velké sestry“. Je o tom, kolik odpovědnosti přichází s tím, že jste nejstarší sestrou. Nejen mnoho žen, ale i mladých dívek díky tomu cítí pochopení a aktuálně si vyměňují nápady na sociálních sítích. 

Všechno začíná v dětství

Nejdůležitější formování se odehrává v dětství, takže si vyvíjíme programy toho, jací jsme a jací bychom měli být, abychom měli smysl v životech druhých. Začíná domácími pracemi a přesouvá se do emocionální a pečovatelské práce. Očekávání žen, které je ve společnosti stále silné. A takové věci se velké sestry učí brzy. 

Velkým rozdílem jsou přesvědčení, která velké sestry často rozvíjejí a projevují. Často jsou to přesvědčení, která si s sebou nesou po celý život. „Musím podporovat ostatní“ nebo „Nemůžu být zátěží“. Tyto předpoklady se samozřejmě mohou lišit v závažnosti a značně závisejí na rodinných okolnostech, ve kterých vyrůstají.

V některých případech, například když je rodič nemocný nebo rodina není v dobré finanční situaci, mohou velké sestry často internalizovat ještě extrémnější přesvědčení. Výsledkem může být perfekcionismus a nedostatek hranic a věty jako: „Musím být dokonalý“ nebo „Nemůžu mít své vlastní hranice“ se mohou v dospělosti hluboce ukotvit. 

Přesvědčení procházejí všemi vztahy

Samozřejmě existují pozitivní a negativní přesvědčení. A tvrdošíjných domněnek, které byly vštěpovány v dětství, je často těžké se zbavit, zvláště u velkých sester. Výsledek: ať už ve vztahu, v rodině nebo v přátelství – tento silný smysl pro zodpovědnost může rychle vést k přehnaným nárokům, nebo dokonce k vyhoření. Je to z důvodu, že prvorození se v raném dětství učí pomáhat, když někdo potřebuje. To zvyšuje potřebu ocenění a pocitu co nejvíce naplnit všechna očekávání. Mnoho lidí si často neuvědomuje, že překračují své vlastní hranice.

Pozitivní „efekt velké sestry“

Být nejstarší může mít také kladný efekt. Zejména na profesionální úrovni. Náš vztah k sourozencům ovlivňuje i to, jak se chováme v profesním životě a jakou práci vlastně zastáváme. Prvorozené děti jsou díky svým zkušenostem často dobré ve vedoucích pozicích a snadno si udrží přehled v různých složitých situacích.

Naše sourozenecké vztahy v dětství určují také, jak později v práci soutěžíme s ostatními kolegy. Například starší sourozenci mají často konzervativní zaměstnání a mladší hledají kreativní zaměstnání. 

Je důležité naslouchat sami sobě

V konečném důsledku je zaprvé dobré rozpustit nebo pracovat na starých přesvědčeních z dětství a zadruhé si stanovit jasné hranice. Což znamená něco jako nebýt neustále připraven pomoci. Stojí za to naslouchat sami sobě, abyste viděli, zda je podpora od okolí obětavá a zda nevyčerpáváte své vlastní energetické zásoby nebo zda často nabízíte pomoc k posílení vlastního sebevědomí. 

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat