Kdy porušit soukromí a přečíst si dceřin deník?

Psaní deníku je pro mnohé dospívající slečny naprosto přirozené. Svěřují se mu s nejniternějšími pocity a přáními, které neřeknou ani své nejlepší kamarádce, natož vám. Deník je vysoce soukromá věc, kdy soukromí porušit?

To, že přistupujete ke svým dospívajícím dětem, jako k dospělým je fajn. Přispějete tak k tomu, aby se z nich staly zodpovědné, samostatné a sebevědomé bytosti. Stejně tak ale přistupujte i k jejich soukromí. Pokud se rozhodnete dceři uklidit pokoj, neberte to jako možnost ke slídění. Respektujte její soukromí, nečtěte otevřené dopisy, stejným tabu by pro vás měly být její deník, mobil či šuplík s tajemstvími, kterých mají dospívající děvčata spoustu. Ovládněte touhu vědět vše. Představte si, jak by bylo vám, kdyby takto někdo šmejdil ve vašem soukromí.

Kdy je čas porušit soukromí

Výše zmíněná pravidla však platí pouze v případě, že puberta vaší dcery probíhá „normálním“ způsobem. Prostě si jen vaše krásná blondýnka nabarví vlasy na rudou, nosí tak krátké sukně, že by si místo nich mohla dát do pasu čelenku a je přesvědčená, že jste ji adoptovali, protože jinak není možné, že má tak inteligentní dítě tak neuvěřitelně omezené rodiče.

Jsou však situace, kdy je potřeba soukromí dcery porušit. Pokud máte oprávněné podezření, že bere drogy, kamarádí se s partou, ve které se drogy berou, nebo má evidentně nějaké problémy, které vám tají.

Dnešní touha po dokonalé kráse způsobila, že má mnoho děvčat například problémy s jídlem. Jedná se o strašáky anorexie a bulimie. Anorektičky a bulimičky si často vedou deník, kam si píší své úspěchy a prohry v „boji“ s jídlem. V takovýchto případech, kdy je ohroženo zdraví, či dokonce život dítěte, máte právo jejich soukromí porušit.

Jak jinak zjistit, že má problémy?

Moderní doba přináší moderní komunikační prostředky. Fenoménem se stala sociální síť Facebook. Tam dnes nejen mladí lidé o sobě napíší vše, a to včetně nejintimnějších detailů. Pryč jsou doby, kdy jsme si první rande s chvěním ruky napsaly do deníčku a stydlivě jej ukryly pod polštář. Dnes se děvčata na Facebooku pochlubí se vším, někdy i včetně pikantních detailů i fotografií.Takže pokud máte podezření, že se s vaším dítětem něco děje, zkuste se podívat i na Facebook.

I anorektičky a bulimičky mají svoje internetová fóra, kde si radí a pomáhají. Občas tedy zkontrolujte historii počítače, zda dítě nechodí na tyto stránky.
Ovšem pozor. Nezaměňujte opatrnost se slíděním. Pokud vaše dítě zjistí, že jej bezdůvodně kontrolujete, ztratíte jeho důvěru a tu zpětně získáte jen stěží.

Základem výchovy by měla být důvěra a laskavá komunikace. Dítě by mělo mít jistotu, že za vámi může přijít kdykoli a s čímkoli. Takovýto vztah se vytváří léta, ale ztratit jej můžete během jedné minuty slídění.

Zdroj: wanda.sk






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat