Jak dostat děti do školy včas bez zbytečných scén

Každodenní shon s ranním vstáváním a výpravou do školy je pro většinu rodin stresující. Jak tyhle problematické okamžiky co nejlépe zvládnout?

Pro dítě je často složité zvyknout si na to, že musí vstávat a běžet do školy. Těžkopádná rána ale můžete sobě i svému potomkovi značně ulehčit!

Večerní příprava

Je dobré připravit se na odchod do školy už večer. Má váš školák v batohu všechno, co v něm má mít? Kde je lahev na pití? Má zabalený tělocvik? Přezůvky? Takovými věcmi je zbytečné zdržovat se po ránu, to můžete bez potíží zvládnout předchozího večera. Tak abyste do aktovky už jen mohli dodat svačinu a vydat se na cestu.

Dostatečný spánek

Když už jsme u té přípravy den předem, dbejte na to, aby mělo vaše dítě během školného týdne opravdu dostatek spánku. V opačném případě bude ráno ještě pomalejší a ospalejší než obvykle (o tom, jak špatně se bude soustředit ve škole, ani nemluvě). Dávejte dítě spát každý večer v přibližně stejnou dobu, tak aby spalo alespoň 8 hodin. Odpočaté dítko bude ráno mnohem čilejší!

Organizace, plánování

Každé školní ráno by mělo mít svůj jasný řád. Vstávat ve stejnou dobu, nasnídat se (to je především u dítěte naprosto nutné), vyčistit zuby, obléknout a vyrazit. S postupem času zjistíte, že veškeré úkony zvládáte rychleji než bezprostředně po skončení prázdnin, a tak budou rána čím dál pohodovější.

Pozitivní motivace je důležitá

Nesmíte se divit, když se první poprázdninová rána nebudou vyvíjet tak, jak byste si představovali. Po dvou měsících „lenošení“ a zábavy je pro dítě těžké rychle najet na obvyklou školní rutinu. A tak namísto nadávání na to, jak je všechno pomalé, jak přijdete pozdě a jak dítě vše jen zdržuje, zkuste svého potomka naopak za každý úspěch pochválit. Pamatujte, že pozitivní motivace je mnohem účinnější než ta negativní!

Mami, tati, já tam nechci

Ačkoli vaše dítě nemá ve škole s učením ani s kamarády žádné potíže, může se stát, že se po prázdninách bude do školy bát. Nervozita je přirozená, nezlehčujte ji ani se dítěti nesmějte. Však jste nebyli jiní! Uklidněte ho, že se nemá čeho bát a že za chvíli bude zase s kamarády. Abyste především těm nejmenším vstup do školného prostředí co nejvíce ulehčili, můžete jim přibalit i nějakou malou oblíbenou hračku, která nervozitu sníží.

Zdroj: https://www.noguiltmom.com/wake-up-kids-for-school/, https://www.webmd.com/parenting/features/get-kids-up-for-school#1







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat