Zase ta škola. Dejte dětem čas si opět zvyknout

A je to tady. Prázdniny utekly jako voda a děti opět zasedly do lavic. Začátek školního roku je náročný nejen pro děti, ale i rodiče.

Dva měsíce prázdnin

Některé děti, zvláště pak prvňáčci, se do školy těší, pro jiné je to téměř trauma. Na kolotoč učení, domácích úkolů a povinností si budou muset po prázdninách opět zvyknout.

Většina dětí trávila prázdniny mimo domov. Užívali si na táborech nebo se nechávali rozmazlovat u babičky a dědy. Nyní zase musí nastat pravidelný režim, chodit brzy spát, odpoledne si udělat nejdříve úkoly a pak jít ven a ráno zase vstávat. Pomozte jim se vyrovnat s touto nastalou změnou.

Pozor na nepozornost

Udělejte si čas a promluvte si s dětmi o bezpečném přecházení ulice a všeobecně o bezpečném chování. Především je to potřeba u prvňáčků, kteří vlastně poprvé získají samostatnost a vyrážejí do ulic bez doprovodu rodičů.

Cestu do školy s ním raději několikrát projděte a ujistěte se, že si je jisté i v okolí školy. Naučte ho sledovat orientační body. Zvláště, pokud školáček musí jezdit hromadnými dopravními prostředky.

Rozhodně nepodceňujte reflexní bezpečnostní prvky na oblečení či aktovce. Za nepříznivého počasí jsou tyto prvky nezbytností.

V bezpečí i doma

Prvňáček je nejen poprvé ve škole, ale i doma. Proto mu napište všechna důležitá čísla, pečlivě zvažte, zda je již natolik zodpovědný, že může mít klíče. Pokud si nejste jisti a nemůžete dítě dát třeba k babičce, využijte kroužky či školní družinu.

Stejně tak nepodceňujte poučení o tom, že nemají nikomu otevírat, mluvit s cizími lidmi a jezdit s neznámými obyvateli domu výtahem. Všechny tyto instrukce jste už dítěti určitě někdy dávali, ale uvědomte si, že je to možná poprvé, kdy je dítě samo doma.

Buďte tolerantní

Nečekejte, že se děti přizpůsobí novému rytmu hned, dejte jim tak týden dva na „aklimatizaci“. Večer nechtějí chodit brzy spát, ráno zase vstávat. Můj táta to vždycky řešil písní. Jakmile začal zpívat „Vstávej semínko holalá, bude z tebe fiala," a zakončil píseň pokřikem: " Holá, holá, škola volá,“ byli jsme z postele hned.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat