Prokletí jménem těhotenská nevolnost: Jak ji úspěšně zahnat

Ranní nevolnosti jsou v nějaké podobě a síle součástí života většiny těhotných žen, tedy alespoň v prvním trimestru. Jak tyhle nepříjemné chvíle, kvůli nimž se najednou těhotenství už nezdá jako nejšťastnější období v životě ženy, co nejlépe zvládnout?

Nevolnosti se během prvních tří měsíců gravidity vyhnou jen málokteré ženě. Vévodkyně Kate Middleton jimi trpěla při obou těhotenství, její stav si dokonce vyžádal hospitalizaci.

Velmi silné nevolnosti, které ženám nedovolují prakticky nic pozřít, je samozřejmě nutné řešit s lékařem. Ale na ty slabší často stačí i osvědčené babské rady.

Jídlo je základ!

Je to paradox – dělá se vám špatně od žaludku, část dne strávíte s hlavou nad záchodovou mísou, ale přesto je nutné, abyste něco snědla. Nejlépe to, na co máte (alespoň v koutku duše) chuť. Po takovém pokrmu je totiž pravděpodobnost, že se vám udělá zle, o něco nižší. Jakmile bude žaludek trochu plný, nebude tak zlobit. Proto je důležité jíst pravidelně.

I pití umí podráždit nebo uklidnit

Pitný režim je v těhotenství klíčový – zvláště pokud zvracíte a vaše tělo ztrácí tekutiny. Jenže i nápoje mohou k nevolnostem přispívat, respektive jejich teplota. Dráždit mohou jak nápoje chlazené, tak i horké. Zkuste proto vypozorovat, který nedělá dobře vám, a vyhýbejte se mu. Odepřít byste si měla sycené nápoje, které mohou dráždit.

Zachrání vás zázvor

Spoustě těhotných pomáhá zázvor, který – i podle řady vědeckých studií – s nevolnostmi účinně bojuje. Vyplatí se proto mít ho neustále po ruce – třeba v podobě sušenek, bonbonů, lízátka, ale i vlažného čaje. Kdykoli ucítíte, že se blíží nevolnost, zažeňte ji právě zázvorem.

Pomůže i citron

Pokud nejste milovnicí zázvoru nebo patříte k ženám, u nichž tahle zázračná bylina nefunguje, zkuste sáhnout po citronu. Jeho vůně totiž rovněž působí jako zbraň proti nevolnosti, navíc odpadá nutnost v té největší atace nevolnosti něco pozřít. Když už vám bude o něco lépe, můžete zkusit pár kapek na jazyk.

Zabavte se!

Těhotenské nevolnosti (tedy ty mírnější, samozřejmě) mají jednu výhodu – docela dobře funguje, když se vám podaří na ně „zapomenout“. Jinými slovy, neprospěje vám, když budete neustále myslet na to, jak je vám špatně, ale pokud svou mysl odvedete jinam (zabavíte ji), uleví se vám. Takže si třeba pusťte televizi, zabořte nos do knihy, případně v práci začněte řešit složitý úkol. Pomáhá to!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat