Prázdninové učení. Poznejte pro a proti letnímu biflování

Prázdniny se blíží, a tak máte-li doma malého školáčka, určitě si budete za chvíli klást nevyhnutelnou otázku. Dostane na dva měsíce od školy a učení úplné volno, nebo mu občas podstrčíte učebnici?

Dva měsíce jsou poměrně dlouhá doba na to, aby především malé děti – tedy prvňáčci a druháčci – zapomněli spoustu věcí, které se ve škole naučily. Jenže kazit jim prázdniny domácím vyučováním? To se přeci jen nechce spoustě rodičů.

Jak zajistit, aby dítko nezapomnělo číst, psát a počítat, ale nemuseli jste mu o prázdninách nutit učebnice?

Matematika okolo nás

Začněme počty. Ty jsou totiž doslova na každém kroku. Sčítat nebo odčítat se dají třeba bonbónky („rozděl se o ně s bráchou“), na výletě vagóny („kolik měly ty dva vlaky dohromady vagónů“) nebo kilometry („když je to k nám 26 kilometrů a do Prahy ještě 48, kolik dohromady ujedeme“), při vaření či pečení procvičíte jednotky („když je potřeba 250 gramů mouky do těsta a 10 deka do drobenky, kolik mouky si musíme připravit“). Zkrátka počítat se dá úplně všechno!

Napiš si…

Procvičovat psaní je důležité, ale vzpomeňte si na své školní začátky – také je to nesmírně nudné. A tak ještě než dáte dítěti něco opisovat, co kdybyste ho spíš povzbudili, aby si třeba psalo deníček z výletů (kde jste byli, co jste viděli, jak daleko jste šli...), pomohlo vám napsat seznam na nákup (co na tom, že zvládáte samoobsluhu i bez seznamu). Nebo si zahrajte hru typu země-město (pamatujte, že píšete rychleji a znáte toho mnohem více), případně kdo vymyslí více rýmujících se slov (a napíše je na papír).

Čtení? Čtení!

Pamatujete, jak jsem museli rodičům nahlas předčítat z čítanky nebo dětské knihy, abyste procvičili nově nabytou schopnost čtení? Klidně si nechejte předčítat i od svého dítka, ale nemusí zůstat jen u knih. Číst se dají všechny možné nápisy, které zahlédnete na prázdninovém výletě, již zmíněný nákupní seznam, stanice cestou vláčkem, recept na ovocný koláč („pomoz mi, prosím, přečíst, co do těsta patří dál, musím míchat polevu“). Zkrátka čtení malému školákovi co nejvíce zpříjemněte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat