Důvody, proč vaše dítě už zase tak hrozně vyvádí

Batolata jsou úžasná a také poměrně záhadná stvoření. Tak třeba v jednu chvíli jsou nejroztomilejšími dětmi na světě a za pár minut se promění v rozmrzelé, ubrečené a vztekající se ďáblíky? Proč?

Jaké jsou nejčastější příčiny dětské rozmrzelosti?

Hlad

Ano, hlad. Co na tom, že před chvílí obědvala. Batolata vydají spoustu energie na hraní, objevování světa, neustálé pobíhání… A tak jim vyhládne velmi rychle (tedy závisí na aktivitě, které se věnují). Vyplatí se proto mít po ruce nějakou tu svačinku – třeba kousek jablka nebo banán.

Nedostatek spánku

Batolata potřebují okolo 12 až 14 hodin spánku denně (opět záleží na tom, jak jsou přes den aktivní), nejen v noci, ale i přes den. Proto nepodceňujte odpolední spánek. Po obědě dítko pěkně uložte – možná bude chvíli protestovat, ale za chvíli už bude sladce snít.

Přecitlivělost

U batolat se stále vyvíjí nervový systém, a tak některé situace, zvuky či interakce s ostatními lidmi, které se nám zdají být zcela nevinné, pro něho mohou znamenat stres. Snažte se vypozorovat, co záchvaty pláče u vašeho dítěte způsobuje, a snažte se je před nimi chránit nebo je jim vystavovat co nejopatrněji. Nebojte, srovná se to s věkem!

Nedospělost

Zatímco většímu dítěti vysvětlíte, že vzít si do sněhu jen vílí kostým není dobrý nápad, batolata ještě logice příliš nerozumí. A tak vaše zcela rozumné důvody a požadavky nechápe. Bere je jako nesmyslný zákaz či příkaz. A reaguje stejně nedospěle – vztekáním nebo pláčem.

Málo slov

I když už mají batolata pořádnou slovní zásobu, často nejsou schopna přesně vyjádřit, co chtějí nebo cítí. A to je ohromně frustrující situace! Však se vám to občas stává taky – když se snažíte někomu něco vysvětlit a on to pořád nechápe, nejraději byste začali křičet. Jenže víte, že nemůžete. To vaše dítko ovšem netuší, a tak spustí pláč.

Potřeba kontroly

Jste to vy, kdo rozhoduje o tom, kam půjdete, co budete dělat, s kým se uvidíte… Samozřejmě, jako rodič máte rozum a víte, co je kdy nejlepší. Jenže vaše děťátko chce také rozhodovat. Pokud má pocit, že k tomu nemá příležitost, bude se snažit vynutit si kontrolu nad situací křikem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat