Prostreno.cz

Méně známé druhy máty, které byste neměli přehlížet

Mátu dnes pěstuje kdekdo. Vždyť aromatická léčivka se uplatní v kuchyni, kosmetice i při léčení mnoha zdravotních potíží. Jenže pozor, peprnou klasikou to na zahrádce končit nemusí. Milovníci mentolu mají na výběr z mnoha originálních odrůd!

Možná je pro vás máta vonící po banánech, jahodách či mandarinkách trochu divočina a obáváte se náročnější péče. Není však důvod, protože tyto druhy se v pěstování od běžné máty peprné nijak neliší - všechno se odvíjí od vhodného místa a přísunu vláhy. Čím si tedy lze provonět domov a jít tak trochu proti proudu?

Máta banánová (Mentha arvensis)

Tato máta pocházející z Francie je menšího vzrůstu a příliš nebují. Pokud začne kvést, její květy jsou drobné a světle fialové. Obsahuje menší množství mentolu, takže vás omámí spíše sladkou vůní připomínající skutečné banány. Díky tomu je přímo předurčena do moučníků, salátů a jemných čajových směsí.

Máta čokoládová (Mentha piperita schoko)

Rostlinka vypadá podobně jako její kolegyně máta peprná, ale je více zabarvená dohněda. I aroma má podobné, ale najdete v něm lehký nádech čokolády, který jinak ostrou mátovou vůni zjemňuje. Výborně se hodí k listové zelenině, jako je kapusta a špenát. Podávat ji můžete také po vydatné večeři, jako přírodní a chutný prostředek „na slehnutí“.

Máta zázvorová (Mentha gentilis variegata)

Ovocný pach této máty s sebou nese i náznak zázvoru. Listy jsou jemně ojíněné a svěže zelené, stonky mají nafialovělou barvu. Její osvěžující chuť si vás naprosto získá! V kombinaci s obyčejným jogurtem je velice lahodná a dokáže povznést ovocné saláty na úplně jinou úroveň.

Máta jahodová (Mentha species erdbeerminze)

Keřík voňavého pokladu se ctí plní funkci dekorativní i užitkovou. Listy jsou jemnějšího a drobnějšího vzhledu, které krásně ozdobí vnitřní i vnější prostory. Jedná se o velmi atraktivní odrůdu máty, jejíž jahodové aroma si zkrátka oblíbíte. Připravený čaj bude lahodit nosu i jazyku, oceníte ji i při přípravě dezertů a ovocných nápojů.

Máta mandarinková (Mentha piperita var. citrata)

Kouzelné spojení mentolu s mandarinkou? To je přesně ono! Mandarinková máta má hladké, lesklé a svěží listy, roste bujně a dorůstá do výšky až 80 centimetrů. Připravíte si z ní výtečný čaj, sirup i koktejl. Ani po usušení neztrácí svou sílu, takže si můžete úžasnou vůni sladkých exotických plodů nastřádat do zásoby.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat