Prostreno.cz

Lipové květy rozpouští hleny a působí proti křečím

Měsíce červen a červenec patří sběru lipových květů, sbírají se z lípy srdčité i velkolisté. Lipové květy mají blahodárné účinky nejen pro naše zdraví, ale můžete je využít i na péči o pleť a pro krásně lesklé vlasy. Tak co, vyzkoušíte lipový přeliv nebo dáte přednost lipovému vínu?

Lipový květ má podpůrné hojivé účinky při nachlazení, rozpouští hleny, podporuje trávení, působí proti křečím a má také močopudné účinky. Tato bylinka je také často součástí čajových směsí, velkou výhodou je, že slabý nálev z lipového květu můžete popíjet i dlouhodobě. Díky své medové vůni, ale i účinkům je lipový květ velmi oblíbený a je vhodný i pro děti.

Lipové květy obsahují mnoho slizu, třísloviny a flavonoidy. Dála také glykosidy a silice. Lípa je velmi všestranná a ocení ji téměř každý. Můžete si z nich udělat například lipový med (postup je stejný jako u pampeliškového medu), víno z lipového květu nebo nálev pro krásnou pleť a lesklé vlasy. Máme pro vás pár návodů, jak na to!

Víno z lipového květu

Co budete potřebovat: 3 hrsti lipových květů,1 kg cukru, 4 l vody, 1 citron, vinné kvasinky.

Nejprve vodu svařte s cukrem, poté do roztoku přidejte lipové květy a přidejte na kolečka nakrájený, dobře očištěný citron (i s kůrou). Za občasného míchání nechte směs zcela vychladnout, poté ji přelijte do kvasné nádoby, přidejte kvasinky, zakryjte víko nádoby plátýnkem či gázou a nechte týden kvasit. Po týdnu víno sceďte a stočte do lahví se zátkou. Víno můžete rovnou konzumovat, neskladujte dlouho.

Zesvětluje pihy a dezinfikuje pokožku

Lipové květy se velice osvědčily i v kosmetickém průmyslu. Jednoduchý nálev si zvládnete udělat i doma. Dvě polévkové lžíce sušených lipových květů přelijte ½ litrem vroucí vody, nechte přibližně 20 minut louhovat a máte hotovo. Za pomoci gázy či vatových tamponků omývejte vodou pleť nejlépe jednou denně. Lipová voda je vhodná pro každou pleť, po pravidelném používání bude vaše pleť jemná, bez známek akné a dodáte pleti jemný zlatavý nádech.

Vlasy jako hollywoodské krásky

Přeliv z lipových květů dodává vlasům lesk, pružnost a také je příjemně provoní. Připravte si nálev 50 g květů přelijte 1 litrem vroucí vody a nechte přibližně půl hodiny louhovat. Vlažným nálevem oplachujte již čisté, umyté vlasy, vodou již neoplachujte. Vlasy jemně osušte ručníkem a nechte přirozeně uschnout.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat