Prostreno.cz

Bílá ředkev pro vaše zdraví

Na pultech českých obchodů již dávno zdomácněla. Bílá, zimní ředkev se přitom považuje za lék. Co od ní kromě silnějšího imunitního systému a zlepšení trávení můžete čekat?

Daikon je varianta ředkve seté, v podstatě neobvyklý typ bílé, zimní ředkvičky, která roste především v jihovýchodní a východní Asii. Je charakterizována velkými, rychle rostoucími listy a dlouhým bílým kořenem. Technicky se považuje za křupavou zeleninu a je chválena za slušný obsah živin kořene, který je běžně nakládán a konzumován zejména v Japonsku, Číně a dalších asijských zemích. Zdravotní přínosy bílé mrkve jsou přitom legendární. Že jste o nich ještě neslyšeli? Tady jsou!

Zlepšuje zdraví dýchacích cest

Kombinace antibakteriálních a antivirových aktivit s expektoračními vlastnostmi bílé ředkve a jej šťávy je ideální pro léčení respiračních problémů. Šťáva odstraňuje hlen, ale také eliminuje bakterie a jiné patogeny, čím udržuje dýchací systém zdravý.

Podporuje trávení

Šťáva z bílé ředkve má také podobné enzymy jako ty, které se nacházejí v lidském zažívacím traktu, včetně amylázy a esterázy. Tyto enzymy mohou usnadnit trávení komplexních sacharidů, bílkovin a tuků. To může zabránit zácpě a zvýšit účinnost příjmu živin ve střevě.

Detoxikuje tělo

Bílá ředkev je již dávno známá jako diuretikum, což znamená, že podporuje močení. To pomáhá udržovat ledviny čisté a fungující. Dochází totiž k odstranění přebytečných toxinů, tuků, a dokonce i vody.

Zesiluje imunitní systém

Vysoká koncentrace vitaminu C je ideálním partnerem pro váš imunitní systém, protože stimuluje tvorbu bílých krvinek, které pomáhají urychlit hojení a opravu buněk a tkání v celém těle. Listy bílé ředkve jsou přitom nejbohatším zdrojem vitaminu C, takže pokud chcete posílit své draví, víte, na koho se obrátit. Mimochodem, výzkumy zároveň poukazují na to, že úroveň protizánětlivých sloučenin nacházejících se ve zmíněné šťávě, kořenech a listí může výrazně snížit zánět v celém těle.

Zlepšuje zdraví kostí

Stejně jako většina jiných křemičitých zelenin patří bílá ředkev k bohatým zdrojům vápníku, který je nezbytný pro zdraví kostí. Pokud máte našlápnuto k osteoporóze, nebo začínáte pociťovat bolest související se stářím, přidejte zimní ředkev do své stravy.

Pomáhá s hubnutím

Bílá ředkev vás zasytí a poskytne tělu základní živiny, aniž by se významně zvýšil počet kalorií nebo příjem cholesterolu ve vaší každodenní stravě. To je způsobeno nízkým obsahem kalorií a cholesterolu, kombinovaným s vysokým obsahem vlákniny a živin. Všechno to hubnutí jenom nahrává!

Pečuje o kůži

Olej z bílé ředkve je poměrně vzácný, nicméně aplikuje se přímo na kůži, neboť je známý pro svoje účinky proti stárnutí. Antioxidační vlastnosti ředkve přitom pomáhají předcházet účinkům volných radikálů.





Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat