Prostreno.cz

Sečuánský pepř. Poznejte lépe jedno z nejstarších koření

Sečuánský pepř patří mezi jedno z nejstarších čínských koření a je oblíbený po celém světě. Existuje mnoho důvodů, proč je tento druh koření natolik oblíbený. Sečuánský pepř neboli fagara stimuluje imunitní systém, snižuje bolest, zlepšuje krevní oběh a má mnoho dalších blahodárných účinků na náš organismus.

Sečuánský pepř je velmi běžné kořením v indické, čínské, tibetské, nepálské a thajské kuchyni. Patří mezi nejstarší čínská koření, ve skutečnosti vůbec není příbuzný známému černému pepři, jeho původ je zcela odlišný. Jedná se červenohnědé plody, sušené tobolky vyššího keře podobného akátu, nazývaného žlutodřev peprný, rostoucího v jihovýchodní Asii. 

Sečuánský pepř obsahuje mnoho různých minerálů, antioxidantů a živin, které tělo potřebuje. Mezi nejdůležitější složky patří draslík, vitamin A, železo, mangan, zinek, měď a fosfor. Navíc obsahuje celou škálu fytosterolů, terpenů a karotenů. Poznejte všechny přínosy tohoto oblíbeného koření.

Stimulujte krevní oběh

Vysoká hladina železa přítomná v pepři zajišťuje, aby bylo ve vašem těle dostatek hemoglobinu k okysličování červených krvinek, a tím stimuluje krevní oběh.

Zmírňuje bolest

Chemické látky obsažené v sečuánském pepři mohou tlumit receptory bolesti, čímž zklidňují nervový systém a vnímání bolesti se celkově zmírňuje. Tyto účinky působí jak při vnitřním tak při vnějším užití, přímo na bolestivé místo.

Zlepšuje imunitu

Vysoká koncentrace zinku v sečuánském pepři hraje klíčovou roli při posílení imunity. Pepř má silné antioxidační schopnosti, protiplísňové a antivirové vlastnosti, což činí tuto odrůdu pepře obzvláště efektivní. Silné protizánětlivé účinky eliminují také oxidativní stres, který je způsoben aktivitou volných radikálů v těle.

Chrání trávicí soustavu

Pokud jde o trávení, sečuánský pepř stimuluje tento proces a zrychluje metabolismus. Zároveň snižuje riziko zánětu ve střevě a podporuje peristaltický pohyb. Konzumace sečuánského pepře eliminuje křeče, nadýmání, zácpu, a dokonce může tělo ochránit před vznikem žaludečních vředů a rakoviny.

Reguluje krevní tlak

Významné hladiny draslíku, které se nacházejí v sečuánském pepři, činí z tohoto koření vynikající posilovač kardiovaskulárního zdraví. Draslík funguje jako vazodilatátor, což způsobuje uvolnění krevních cév a tepen, tím reguluje vysoký krevní tlak a snižuje potenciální vznik krevních sraženin.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat