Prostreno.cz

Černá ředkev detoxikuje tělo, posílí imunitu a rozjasní pleť

Černá ředkev je příbuzná známější bílé ředkve, s kterou se běžně setkáváme v obchodech. V poslední době, ale stoupá i obliba její černé sestry a to je jedině dobře. Černá ředkev s sebou přináší celou řadu zdravotních benefitů, přispívá k detoxikaci organismu, posiluje játra, imunitu, rozjasní pleť, a navíc má jen zlomek kalorií, takže kamarádí se štíhlým pasem.

Černá ředkev má tmavě fialovou až černou slupku, pod kterou se skrývá bílá dužina. Často se ji také přezdívá španělská ředkev. Tato zelenina je o něco větší než tradiční ředkve a její chuť je silnější, což ji činí výraznější v receptech. Ředkev můžete konzumovat syrovou, nebo jen opečenou na másle, její chuť oceníte i v zeleninových salátech.

Co obsahuje?

Černá ředkev obsahuje vysoké množství vlákniny a vitaminu C, stejně jako mírné hladiny železa, hořčíku, draslíku, mědi, selenu, zinku a dalších klíčových vitaminů, jako B, A a E. Dále obsahuje specifické antokyany, antioxidanty a enzymy. Předností této zeleniny je také velmi nízká kalorická hodnota, takže je jako stvořená pro redukční jídelníček.

Poznejte všechny přínosy černé ředkve a neváhejte ji zařadit i do vašeho menu.

Posílí Imunitní systém

Černá ředkev obsahuje poměrně dobré množství vitaminu C, který je klíčový pro posílení obranyschopnosti těla. Vitamin C se podílí na produkci bílých krvinek, které jsou v čele obranné linie těla proti nežádoucím patogenům, bakteriím a toxinům.

Podporuje funkci jater

Přítomný glutation je jedním z nejdůležitějších antioxidantů v těle a je zodpovědný za to, že játra nejsou příliš zahlcována toxiny. S přibývajícím věkem hladiny tohoto antioxidantu přirozeně klesají, a proto je černá ředkev skvělým způsobem, jak je tuto látku organismu doplnit.

Pro štíhlý pas

Jak již bylo řečeno, tato zelenina obsahuje jen velmi málo kalorií (100 g černé ředkve obsahuje přibližně 20 kcal). Zato má působivé množství vlákniny, která nás zasytí na delší dobu, a snáze odoláme vlčímu hladu. Pravidelný přísun vlákniny jde ruku v ruce se štíhlým pasem, na to nezapomínejte.

Pro krásnou pleť

O tom že se výběr potravin projeví i na naší pleti není pochyb a ředkev se projevu pouze kladně. S detoxikačními vlastnostmi a vysokým obsahem vitaminů B a E je tato zelenina schopna chránit pokožku před zánětlivými stavy a také zabraňuje oxidačnímu stresu, který přispívá ke vzniku vrásek a věkovým skvrnám.

Snižuje cholesterol a reguluje krevní tlak

Vědecké studie potvrzují, že tato zelenina přispívá ke snížení hladiny špatného LDL cholesterolu a reguluje krevní tlak, tím nás následně chrání od celé řady onemocnění, jako riziko aterosklerózy, infarktu a mrtvice.

Prevence rakoviny

Některé antioxidanty přítomné v černé ředkvi, jako jsou antokyany, mohou pomoci snížit oxidační stres a neutralizovat volné radikály, které přispívají ke snížení rizika rakoviny a pravděpodobnost chronických onemocnění.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat