Prostreno.cz

Kořeněná pasta harissa. Které pokrmy díky ní chutnají ještě lépe

Chuť Středomoří v pastě? To je harissa – pasta, před kterou se kde kdo klaní. Nějakou jste dostali a teď nevíte, co s ní počít? Nečekejte, až uplyne datum spotřeby, okamžitě ji použijte při příštím vaření. Které pokrmy díky ní chutnají naprosto báječně?

V tuniské, libyjské, alžírské a marocké kuchyni je harissa doma. Pasta obsahuje chilli papričky, česnek, koriandr, kumin (římský kmín), papriku, sůl a olivový olej, se vyrábí smícháním těchto ingrediencí. Koření se pak používá k přípravě originálních omáček k dušené zelenině či masu. S pomocí harissy lze vykouzlit úžasné marinády, které se hodí zvlášť při letním grilování. Někteří tuto pastu přidávají i do hamburgerů či falafelového sendviče.

Nejen na maso

Pokud se vám líbí obyčejná harissa jako koření, použijte ji na sýr feta, a nebojte se k němu přidat i čerstvé bylinky, citronovou šťávu a olivový olej. Co se týče již zmíněné marinády, harissa si rozumí zvlášť s jehněčím a kuřecím masem. Je-li na vás její chuť příliš výrazná, dá se zjemnit jogurtem. Ovšem ani vegetariáni nemusí přijít zkrátka.

Grilovací sezona začíná. Máte harissu?

Mrkev, řepa, lilek či třeba cuketa nebo květák? Lahůdka! Opékejte vybrané kousky zeleniny s koncentrovanou harissa pastou a olivovým olejem, přičemž usilujte o zlatavě hnědou barvu. Pro doladění chuti použijte strouhaný parmazán a citronovou šťávu. Stejný postup použijte u tolik oblíbeného grilovaného kukuřičného klasu. Ten díky malému tuningu získá nový kabát. Nemáte-li gril, dejte ho do trouby hned poté, co prošel důkladným pomazáním pastou z harissy. Pochopitelně, že k tomuto účelu můžete využít i sílu sezonních bylinek. Tohle vám ve fast foodu rozhodně nepřipraví!

Když je vám nejen na jaře zima

Protože každá lžička harissy přináší teplo, hloubku a kyselost, patří k dokonalým způsobům, ja oživit fádní rajčatovou omáčku, jež se dá použít na těstoviny i do dalších pokrmů. Mimochodem, lidé, kteří harissu používají, tvrdí, že v chladnějších dnech neznají lepší „zahřívadlo“, než guláš s troškou této pasty.

V této souvislosti je nutné dodat, že harissa si rozumí zvlášť s mrkví. Užitečná je však i v koktejlech. Stačí ji naředit vodou a citronovou šťávou. Její chuť však mnohem lépe vynikne, když je součástí populárního nápoje Bloody Mary – nebo aspoň její bublinkové alternativy. Coby zástupce pomazánek až po tepelné úpravy je harissa považována za dokonale variabilní. Není tedy divu, že je tolik oblíbená. Cokoli, co chutná nevýrazně a mdle, přivede k dokonalosti. Takže, už jste ji zkoušeli?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat