Prostreno.cz

Sýr feta má vedle výjimečné chuti i pozoruhodné zdravotní účinky

Sýr feta, původem z Řecka, je jeden z nejoblíbenějších sýrů na světě. Tento slaný sýr se vyrábí z čerstvého ovčího a kozího mléka v poměru minimálně 70 % ovčího a 30 % kozího a zraje více než dva měsíce ve slaném roztoku. Poté je již zcela připraven k přímé spotřebě. Sýr feta oplývá nejen výjimečnou chutí, ale zároveň je i nesmírně zdravý.

Díky šetrnému tradičnímu postupu při výrobě si sýr feta si zachovává významné množství živin. Pokud najdete nepasterizované výrobky,  sbírka živin bude ještě bohatší. Tento druh sýra má významné množství sodíku a nasycených tuků, ale je stále považován za jednu z nejzdravějších možností.

Co obsahuje?

Sýr feta je sýr tvarohového typu, takže není nic překvapivého, že obsahuje mnoho cenných živin. 100 gramů tohoto sýra má průměrně 263 kalorií, 14 g bílkovin a 21 g tuku z toho 15 g je nasycených tuků. Tento slaný sýr také nabízí značné množství vápníku, sodíku, kyseliny listové, vitaminu B-12, B-6, A a vitaminu K a samozřejmě dostatek cenných probiotik.

Sýr feta můžete používat úplně stejně jako balkánský sýr, o kterém lze říci, že je jeho napodobeninou. Můžete ho například přidávat do salátů sladkých i slaných, využijete ho při slaném pečení, můžete ho podávat k masu i těstovinám. Nejenže je oblíbený pro svoji chuť, ale dodá tělu něco pro zdraví. 

Posiluje imunitní systém

Sýr feta obsahuje mimo jiné cenné složky i protein zvaný histidin, který se v těle přeměňuje na histamin, a ten je důležitý pro imunitní systém. Původně se myslelo, že je tato esenciální aminokyselina důležitá jen pro děti, ale dlouhodobé studie ukazují, že je nezbytný i pro dospělé. Je nepostradatelný pro správnou funkci imunitního systému.

Pro zdravá střeva

Sýr feta obsahuje více než desítku různých probiotik, které přispívají k obnovení bakteriální rovnováhy střev a omezit příznaky únikových střev nebo syndromů dráždivého střeva.

Prevence chudokrevnosti

Sýr feta je bohatý na vápník, který je klíčový pro absorpci železa v těle, což zabraňuje chudokrevnosti. Navíc vápník a další přítomné minerály jsou potřebné pro zdraví kostí a snižují riziko osteoporózy.

Snižuje riziko očních onemocnění

Jako velký zdroj riboflavinu je tento sýr vhodný i jako prevence očního zdraví, snižuje riziko katarakty a makulární degenerace.

Silná trojka proti rakovině

Vápník vyskytující se ve velkém množství v tomto sýru a hlavně v kombinaci s hořčíkem a vitaminem D může být podle výzkumů silnou protirakovinovou trojku.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat