Prostreno.cz

Bílá, žlutá, červená, která cibule je pro vás ta pravá

Ve většině receptů se neuvádí, jaký typ cibule je potřebný. Pokud sáhnete po jakémkoli druhu, chybu neuděláte, nicméně pečlivější výběr se vyplatí vždycky. Pokrm se „správnou“ cibulí je totiž chutnější. Takže, která to vyhraje?

Existuje mnoho obecných pravidel, která se týkají použití cibule v kuchyni. Pokud jde o konkrétní druhy, výběr může být trochu matoucí. Taky se ve všech těch barvách a chutích nevyznáte? Třeba vám napoví tenhle základní přehled.

Žlutá a hnědá cibule

Nejčastěji používanou cibulí jsou žluté cibule, kterým se také říká hnědé, protože mají hustou hnědou slupku. Patří k těm univerzálním, použít se dají do všeho, ale opravdu dobře chutnají v pokrmech, které vyžadují dlouhé časy vaření. Žlutá cibule se výborně osvědčuje při pečení, přípravě dušených mas a podobně.

Bílá cibule

Bílé cibule mají oproti svým žlutým kolegyním ostřejší chuť. Někdy je charakterizuje zelený stonek a bývají často součástí mexické kuchyně. Jejich struktura z nich činí ideální ingredienci například pro salsy.

Sladká cibule

K mání je několik různých druhů sladké cibule, ale k nejpopulárnějším odrůdám patří třeba Mauis, Walla Wallas a Vidalias. Nemají ostrou, štiplavou chuť, jako tomu je u ostatních typů, takže se v syrovém stavu báječně hodí do salátů nebo sendvičů. Za svou jemnost vděčí nízkému obsahu síry a vysokému obsahu vody. Sladká cibule je ideální pro karamelizaci a polévku.

Červená cibule

Nejkrásnější ze všech cibulí, červená cibule, má tmavě purpurovou barvu a skoro až něžný výraz. Nejlépe vynikne v salátech, salsách a sendvičích.

Zelená cibule

Zelené cibule se nejčastěji používají v Asii a latinskoamerických kuchyních. Nebývají tak štiplavé a uplatňují se v syrových pokrmech, polévkách a salátech.

Šalotka

Šalotky, kterým se někdy říká česnek askalonský, jsou velmi jemné a sladké. Kdysi je lidé považovali za posvátnou a používali je při náboženských obřadech. Dnes se osvědčí v každém receptu a fungují opravdu dobře, když nechcete cítit silnou cibulovou příchuť. A ano, i šalotky jsou ideální pro syrové pokrmy. Ve skutečnosti o nich nejlepší kuchaři světa tvrdí, že právě jejich přítomnost v jídlech odlišuje pokrmy v restauracích od těch domácích.

Zdroje: názor autora, www.wikipedie.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat