Prostreno.cz

Červená cibule versus ta bílá

Jedna vám posílí imunitní systém, zatímco druhá nabídne ochranu před chudokrevností a kardiovaskulárními chorobami. A ze které odrůdy cibule načerpáte pořádnou dávku vlákniny nebo kyseliny listové?

Asi se nenajde kuchyně, ve které by cibule neměla své čestné místo. Jakou používáte nejraději konkrétně vy? Ptáme se proto, že mezi tou červenou a bílou je velký rozdíl – a to nejen v barvě. O kterých odlišnostech možná nemáte ani tušení?

Červená cibule. Sladká tečka studených pokrmů

Slupky zabarvené do purpurového nádechu jsou zkrátka nezaměnitelné. Pod nimi se skrývá bílý vnitřek a růžovofialové okraje jednotlivých vrstev. Tento druh není jen vizuálně zajímavý, ale především sladký, proto je vhodný k přípravě salátů a obecně jídel studené kuchyně. Do teplých pokrmů se příliš nepoužívá, chuť by třeba v omáčkách naprosto zanikla. Jaké benefity vám červený poklad nabídne?

Prevence anémie i rakoviny

Ze zmíněného ochucovadla načerpáte požehnané množství antioxidantů i železa, které je klíčové pro zachování optimálního množství krvinek, s jejichž pomocí se přenášejí molekuly kyslíku po těle. Tato odrůda tedy funguje jako báječná prevence chudokrevnosti! Ale to pořád není všechno, neboť se může pochlubit i značným obsahem kvercetinu, což je typ flavonoidu, jehož si vědci spojují s regulací cholesterolu i vysokého krevního tlaku. V jeho souvislosti se ale hovoří i o ochraně před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami. Jak si v této pomyslné soutěži stojí „bledší“ kolegyně?

Bílou cibuli oceníte při nakládání

Jedni ji milují, druzí naopak nenávidí. Pravdou je, že bílá cibule se syrová moc často nekonzumuje, neboť nahrává zažívacím obtížím. Kam s ní? Skvěle se hodí na pečení a do různých náplní. Malé plody lze také nakládat do sladkokyselého nálevu jako okurky. Přijde-li řeč na nutriční složení a s ním spojená pozitiva, odbornicí to vidí následovně.

Posilovač obranyschopnosti i podpora pro těhotné

„Bílá“ verze pokladu ze zahrádky dle názoru expertů obsahuje ve srovnání s tou purpurovou více vlákniny a vitaminu C. „Céčko“ zachovává imunitu ve výborné kondici, čímž snižuje pravděpodobnost infekcí a různých viróz. Vláknina zase přispívá k detoxikaci organismu a prospěšná je při hubnutí. Další přítomnou důležitou „složkou“ je kyselina listová. Ta je doporučována těhotným ženám, neboť zabraňuje abnormalitám v mozku plodu. Pokud jste tedy v radostném očekávání a cibule vás nenadýmá, v rozumné míře si ji klidně občas dopřejte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat