Prostreno.cz

Smysluplné využití starého chleba

Čerstvý voňavý chléb je neodolatelně dobrý. Ale už za pár dní se ta božská vůně vytratí a jakmile už je spíš gumový, nebo dokonce úplně tvrdý, končí v koši. Ale jak už říkávaly naše babičky – chléb je boží dílo, a to se nevyhazuje. A není to ani nutné, protože existuje spoustu jednoduchých triků, jak starý chléb ještě využít nebo z něj zase udělat čerstvý.

Zpracováním starého chleba na chutné pokrmy snížíte plýtvání potravinami, a ještě ušetříte peníze. Jak si užít chléb a pečivo co nejdéle?

Základem je správné uchovávání

Abyste si na čerstvém chlebu pochutnali co nejdéle, je nejvhodnější ho skladovat v chlebovníku nebo římském hrnci. Oba se postarají o správnou regulaci vlhkosti, ale i vzduchu, takže chléb stárne pomaleji. Stejnou službu vám poskytne i obyčejná utěrka na nádobí. Než abyste nechali chléb v papírovém sáčku, ve kterém jste si ho přinesli, zabalte ho raději do utěrky.

A co když chléb stejně ztvrdne?

Sladký třešňový nákyp

Kromě zbytků chleba a pečiva můžete použít i (zbytky) ovoce. A díky ušlehaným bílkům bude nákyp krásně nadýchaný.

Suroviny na každých 200 g starého chleba 

750 g čerstvých třešní nebo 350 g odkapaných kompotovaných

4 vejce

250 ml mléka

100 g másla

100 g cukru

špetka soli

Postup

1 Třešně vypeckujeme. Tukem vymažeme zapékací formu a poprášíme strouhankou. Chléb nakrájíme na kostky, dáme do misky a zalijeme mlékem.

2 Mezitím si oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu. Cukr a máslo ušleháme do pěny, potom přidáme žloutky.

3 Znovu lehce zašleháme, dokud nevznikne směs. Po asi 10 minutách můžete z chleba namočeného v mléce udělat těsto, trocha tvrdého nezvlhlého chleba není vůbec na škodu.

4 Chlebové těsto vmíchejte do vaječné směsi a potom přidejte opatrně sníh z bílků.

5 Do formy dávejte střídavě vrstvu chlebového těsta a tu posypte třešněmi. Poslední by měla být vrstva ovoce.

6 Pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních asi 45 minut. Potom přidejte na nákyp trochu másla a cukr a ještě 10 minut zapečte.

Chlebová polévka

Tradičně to bylo jídlo chudých, protože se v ní spotřebovalo jídlo, které by se jinak zkazilo. Je to tedy skvělá varianta nejen pro světlý, ale i pro tmavý chléb, nebo třeba i pro další zbytky jídla. Je to velmi sytá polévka, do které se nejlépe hodí tak tvrdý chléb, který byste jinak museli krájet motorovou pilou…Přesto i ten je lepší pokrájet na menší kousky.

Suroviny na dvě porce

200 g starého chleba

1 velkou cibuli

300 g zeleninové směsi (mrkev, kedlubny, fazolové lusky, pórek, celer)

1 l zeleninového vývaru

2 lžíce čerstvé nebo 1 lžíce sušené petrželky

1 stroužek česneku

3–4 lžíce oleje

sůl, pepř, sladkou papriku

Postup

1 Chléb namočíme v zeleninovém vývaru. Podle druhu to může trvat zhruba 30 až 60 minut, než změkne.

2 Potom ho ve vývaru rozmixujeme. Oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme na malé kostičky.

3 Rozehřejeme olej v hrnci a cibuli s česnekem lehce osmahneme.

4 Zalijeme asi ¾ litrem vody. Přidáme zeleninu s kořením kromě soli a necháme několik minut povařit. Jakmile je zelenina uvařená „na skus“, přidáme rozmixovanou chlebovou směs a dobře promícháme. Podle potřeby přidáme vodu.

5 Nakonec osolíme, a ještě necháme na nízkém stupni asi 15 minut provařit. Pokud máte polévku raději krémovější, můžete nakonec rozmixovat.

6 Servírovat můžeme s troškou zakysané smetany nebo jogurtu.

Chlebové chipsy

Pokud vám chléb ještě neztvrdl úplně a dá se nakrájet na tenké plátky, můžete je potřít marinádou dle chuti a upéct v troubě výtečný chlebový snack k pivu nebo vínu.

Suroviny

Asi 10 tenkých plátků chleba

3–4 lžíce rostlinného oleje

2–5 lžiček koření nebo bylinek, eventuelně česnek nebo rozmarýn

1–2 lžičky octa nebo šťávu z půlky citronu

½ lžičky soli

Postup

1 Smíchejte koření a bylinky se zbytkem ingrediencí a vzniklou marinádou potřete plátky chleba z obou stran.

2 Položte na plech vyložený pečícím papírem, tak aby se plátky nedotýkaly.

3 Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 10 až 15 minut do křupava. Během toho chléb otočte na druhou stranu.

4 Hotové jsou chipsy tehdy, jakmile má chléb křupavé okraje. Aby vydržely chipsy dlouho, je důležité, aby byly plátky celé vysušené a daly se rozlomit.

Dobrou chuť!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat