Prostreno.cz

Neznámé věci o známé kávě

Představte si, že v kávě jsou obsažené takové látky, které chemici ještě nedokážou pojmenovat! A to není jediný překvapivý fakt o nejoblíbenějším nápoji světa. (To je další fakt.)

Jen málokdo z nás si dokáže ráno představit bez šálku horké kávy! To lahodné aroma nás mnohdy vytáhne rovnou z postele (pokud máme někoho, kdo nám kávu připraví). Vychutnat si můžete arabicu nebo robustu, s mlékem, cukrem nebo černou. Myslíte si, že o kávě víte všechno? Tak schválně!

Všechno zrnka? Ani náhodou!

Jen 19 procent kávového „plodu“ je skutečné kávové zrno. Zbytek je dužina (39 procent), voda (20 procent), vnitřní slupka (16 procent) a vnější slupka (6 procent). Na kilogram kávy je potřeba sklidit až pět kilo kávových plodů.

Co je uvnitř

V šálku kávy se ukrývá kromě jiného 100 mg bílkovin, 240 mg minerálních látek a 410 mg polysacharidů. A najde se i cukr.

Kofein a další látky

K dalším látkám obsaženým v kávě patří samozřejmě kofein – asi 80 mg na jeden šálek a 27 mg kyseliny chlorogenové, což je sice aminokyselina, ale odpovědná za podráždění žaludku při pití kávy.

Káva je dobrá na vlasy

V jednom šálku kávy je v průměru také 27 mg látky trigonelinu. Tenhle alkaloid údajně podporuje růst vlasů a spolu s kyselinou nikotinovou brání rozšiřování bakterií.

Životabudič

Pokud potřebujete probudit k životu, pak sáhněte určitě po robustě. U tohoto druhu mají totiž jak syrová, tak restovaná zrna téměř dvakrát tolik kofeinu.

Bez kofeinu

Káva bez kofeinu moc fanoušků nemá. V roce 2000 bylo vyrobeno 135 000 tun kávy bez kofeinu – a v současnosti z nich ještě 22 000 tun zbývá.

Prostředek na hubnutí

A kdo dbá na svoji štíhlou linii, měl by si raději dát robustu. Ta obsahuje jen 8 procent tuku, zatímco arabica ho má až 18 procent.

Neustálé ohřívání

Čím déle budete filtrovanou kávu ohřívat, tím více bude hořká. Čerstvá káva má hodnotu pH okolo 5,3, ovšem stačí hodina ohřívání a hodnota klesne na 4,9.

Káva z Vietnamu

Ještě před 20 lety nehrál Vietnam v pěstování kávy žádnou roli. Dnes je tato jihoasijská země na druhém místě na světovém žebříčku kávových producentů a vývozců, hned za Brazílií.

Nejvíce kávy se vypije…

Pokud si typujete, že nejvíce kávy vypijí Brazilci nebo Italové, jste úplně mimo. Největší spotřebu kávy na světě totiž mají – Finové! V roce 2012 spotřebovali okolo 12 kilogramů kávy. Ale podle statistiky pijí tento černý nápoj skandinávské země opravdu hodně. V celosvětovém žebříčku spotřeby kávy se v první desítce totiž umístili také Dánsko, Norsko a Švédsko.

Zdroj: life line, https://www.healthline.com/nutrition/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat