Prostreno.cz

Vyberte si z nepřeberného množství druhů zelí to svoje nejoblíbenější

Odrůdy zelí patří mezi tradiční zeleninu. Představujeme vám nejdůležitější druhy zelí a poskytujeme tipy a informace o sezoně, obsahu živin a přípravě.

Zelí jako nejlevnější zelenina je často v naší stravě opomíjená. Ale je to škoda – se svým obsahem vitaminu C může hravě konkurovat citrusovým plodům, a navíc je k dispozici celoročně. Pokud jste dosud zelí příliš neholdovali, vězte, že z velkého množství si jistě vyberete i vy svoji oblíbenou odrůdu.

Klasika mezi odrůdami –⁠ bílé zelí

I když je primárně známá jako zimní zelenina, můžete si ji koupit téměř po celý rok. Hlavní sezona trvá od července do listopadu. Díky vysokému obsahu vitaminu C posiluje naši obranyschopnost. Dokonce i 200 gramů syrového bílého zelí pokrývá velkou část naší denní potřeby vitaminu C.

Kromě toho vám tento typ zelí poskytuje značné množství vitaminů B, vitaminu E, vápníku, železa a hořčíku. Vysoký obsah vlákniny také udržuje váš gastrointestinální trakt v chodu. Nicméně, zvláště když syrové, bílé zelí není některými lidmi tak dobře snášeno a může vést k nadýmání a bolesti břicha.

Barevnější sestra – červené zelí

Červené zelí, také známé jako modré zelí, lze zakoupit také téměř po celý rok. Stejně jako jeho příbuzná, červené zelí vám poskytuje vysoké množství vitaminu C a také obsahuje vitamin E, vitamin K a některé vitaminy B.

Růžičková kapusta

Pokud jde o obsah vitaminu C, je růžičková kapusta  na prvním místě před všemi ostatními druhy zelí. Například 100 gramů růžičkové kapusty s asi 85 miligramy vitaminu C obsahuje téměř celou denní potřebu vitaminu C. Kromě toho vám odrůda zelí poskytuje značné množství železa, draslíku, vápníku, hořčíku a vitaminů B. Se 3 až 4 gramy bílkovin na 100 gramů patří růžičková kapusta mezi zeleninu bohatou na bílkoviny.

Kapusta

Kapusta je k dispozici jako klasická zimní zelenina od listopadu do února. Kapusta je jednou ze zelenin nejvíce bohatých na živiny. Takže již 100 gramů vám poskytne doporučenou denní dávku vitamínu C. Kromě toho je tento typ zelí také bohatý na vápník: 100 gramů obsahuje asi 250 miligramů –⁠ více než 200 gramů mléka.

Obsahuje také značnou část provitaminu A, některé vitaminy B, vitamin E, stejně jako draslík, hořčík, železo, fosfor a zinek. 

Špičaté zelí

Špičaté zelí je podobné bílému zelí, ale chutná mnohem jemněji. Za své jméno vděčí svému tvaru; špičaté zelí roste špičatě nahoru. Obsahuje hodně vitaminu C a je jedním ze snadno stravitelných druhů zelí.

Můžete ho připravit velmi odlišnými způsoby – můžete ho jíst syrové, používat v salátech, smažit, vařit nebo péct.

Čínské zelí

Čínské zelí se od svých příbuzných trochu liší –⁠ je jemnější a lépe stravitelné. Pokud vás problémy s trávením, vůně zelí a chuť klasických odrůd neláká, ochutnejte čínské zelí.

Obsahuje především mnoho vitaminu C, vitaminů skupiny B, kyseliny listové, glykosidů hořčičného oleje a minerálů, jako je draslík a železo. S asi 12 kaloriemi na 100 gramů a obsahem vody 94 procent je to ideální zelenina pro hubnutí.

Čínské zelí má vysoký obsah dusičnanů. Dospělí ho mohou jíst bez omezení, na druhé straně kojenci a batolata by měli konzumovat jen příležitostně malé množství –⁠ nebo by se mu měli zcela vyhnout.

Pak Choi

Pak Choi je nejběžnější název čínského listového zelí. Kromě jiných názvů, jako je Bok Choi, se zelenina také nazývá čínské hořčičné zelí, kdy název odkazuje na hořčičnou chuť zeleniny.

Ačkoli je široce používaný v asijské kuchyni, u nás je stále ještě poměrně neznámým druhem.

Nejzdravější je zelenina konzumovaná syrová. Pak Choi obsahuje celou řadu zdravých ingrediencí jako je vitamin A, vitamin C a kyselina listová. Kromě toho může nabídnout také draslík, vápník, hořčík, sodík, flavonoidy a karoten.

Zejména relativně vysoké množství kyseliny listové činí z Pak Choi zeleninu, která by neměla chybět v kuchyni bohaté na živiny. Na každých 100 gramů je obsaženo asi 66 mikrogramů kyseliny listové. Velká část Pak Choi tak již může významně přispět k pokrytí denní potřeby kyseliny listové ve výši 300 mikrogramů.

Pak Choi má o něco méně vlákniny (1,7 gramu na 100 gramů), je proto stravitelnější než jiné druhy zelí.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7698573/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat