Prostreno.cz

Lahodné dýňové lasagne

Podzim znamená čas dýní! Tento lahodný recept se do barevné sezony výborně hodí. A podzim může přijít.

Lasagne jsou jídlo pro maximální pohodlí. Zahřeje, zasytí a dodá dobrý pocit – nejen v žaludku. Když pak mleté ​​maso, které obvykle plní vrstvy tradičních italských těstovin, zaměníte za lahodnou dýni, je tu podzimní recept a je dokonalý – a navíc mnohem zdravější! Jasně, dýňové lasagne dají trochu práce, ale na co se často zapomíná: pokud se rozhodnete pro máslovou nebo dýni Hokkaido, ušetříte si i loupání. Buďte si jistí, tento recept stojí za každou minutu! Mimochodem, zbytky chutnají druhý den minimálně stejně lahodně jako čerstvé z trouby...

Tyto dýňové lasagne jsou nejchutnějším způsobem, jak začít podzim.

Dýňové lasagne

Ingredience na 6 porcí

1 muškátová dýně nebo dýně Hokkaido (asi 1,2 kg)

2 cibule

125 g slaniny (volitelně)

4 snítky tymiánu

2 lžíce olivového oleje

500 g nakrájených rajčat

2 lžičky rajčatového protlaku

trochu soli a pepře

40 g másla nebo margarínu

40 gramů mouky

1/4 l mléka

250 gramů šlehačky

strouhaný muškátový oříšek

cca 12 plátků lasagní

125 g mozzarelly

50 g parmezánu

Příprava

1 Dýni rozkrojíme a odstraníme jádřinec. Potom oloupeme cibuli. Dýňovou dužinu, cibuli a slaninu nakrájíme. Listy tymiánu otrháme ze stonků.

2 Ve velké pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm slaninu pár minut osmahnout. Přidáme dýni, cibuli a tymián a za stálého míchání opékáme asi pět minut. Vyjmeme z pánve asi čtyři polévkové lžíce kostek dýně a dáme je stranou.

3 K dýni na pánvi přidáme nakrájená rajčata a rajčatový protlak. Dochutíme solí a pepřem, přivedeme k varu a několik minut povaříme. Dáme stranou.

4 Na bešamelovou omáčku si v hrnci rozpustíme máslo nebo margarín. Přidáme mouku a za stálého míchání smažíme. Postupně přiléváme mléko a smetanu a dobře promícháme. Potom přivedeme omáčku k varu a necháme ji na mírném ohni asi deset minut provařit. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

5 Na dno obdélníkové zapékací misky rozprostřeme 2 lžíce bešamelu a další 3 lžíce omáčky si dáme stranou. Navrch rozprostřeme tři pláty lasagní a také 1/3 dýňového suga. Zalijeme 1/3 zbylého bešamelu, přikryjeme dalšími třemi pláty lasagní. Poté pokračujeme zbývajícími pláty suga, bešamelu a lasagní. Dokončete zbývajícími třemi pláty lasagní, které potřeme odloženou omáčkou.

6 Mozzarellu scedíme a nakrájíme na tenké plátky. Nastrouháme parmazán. Odložené dýňové kostky a mozzarellu poklademe na lasagne a posypeme parmazánem.

7 Dýňové lasagne pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 35 až 45 minut dozlatova. 

Zdroj: www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-rezept-kuerbis-lasagne-herbst





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat