Prostreno.cz

Zásoby venkovního podzimu přímo do kuchyně

Podzim se chýlí ke konci a vy už se možná těšíte na pečení vánočního cukroví. Nezkoušejte však zapírat, že vám podzimní vůně skořice, pečených jablek, horkého jablečného moštu a podzimních koláčů tisíce chutí nebude chybět.

Pokud patříte k milovníkům podzimní atmosféry a voňavých dobrot v kuchyni, podělíme se s vámi o několik podzimních kuchyňských aktivit, které ještě rozhodně musíte stihnout než letošní podzim definitivně skončí! 

Sesbírejte něco k snědku při procházce městem

Na houby do lesa se během sezony vydá snad každý z nás. Podzimní příroda (i město) však překypují bohatstvím, za které pak v zimě často utrácíme peníze v lékárnách.

Až se tedy vydáte na vaši příští procházku, zaměřte se na to, co kde zrovna dozrává, ať už jsou to šípky, trnky, jeřabiny nebo plody černého bezu. Mezi keři za městem občas stojí i menší jabloně nebo hrušně, které nemají žádného majitele, na loukách dokvétají poslední divoké byliny.

Upečte si podzimní jablečný nebo hruškový koláč, uvařte si šípkovou marmeládu apod.

Upečte si dokonalé kynuté pečivo

Podzim je ideální čas oprášit své dovednosti v pečení kynutého pečiva. Vůně čerstvě upečeného chleba linoucí se vaším domovem je nepřekonatelná!

Pokud jste v této oblasti nováčkem, můžete vzít celou záležitost jako výzvu a naučit se, jak si vytvořit svůj vlastní kvásek. V opačném případě lze využít tzv. kváskovou mapu a využít znalosti a umění někoho z vašeho okolí. Kromě pečení chleba a rohlíků můžete kvásek využít také pro přípravu kynutých sušenek nebo brownies (a to zní teprve lahodně, že ano?).

Staňte se kávovým expertem

Podzim, ač se to na první pohled možná nezdá, je důležitým obdobím milovníků kávy, neboť ohlašuje příchod ikonického dýňového kořeněného latté. Pokud nechcete utrácet za podzimní dýňové latté v kiosku nebo u Starbucks, vyrobte si jej doma s pomocí ochuceného sirupu v pohodlí své vlastní kuchyně. Pokud trváte na typické romantické podzimní atmosféře a procházce s kelímkem dýňového latté v ruce, jednoduše si kávu před odchodem z domova přelijte do opakovaně použitelného termohrnku na kávu. 

Pokud vás dýňové latté neláká, připravte si voňavé chai latte, které rovněž k podzimu patří!

Pilujte své dovednosti při výrobě džemu

Výroba džemu je poměrně snadná, a je to skvělý způsob, jak zužitkovat jakékoli podzimní ovoce, které máte zrovna k dispozici. Co takhle vyrobit jablečný džem se skořicí, hruškový džem s badyánem, hřebíčkem a skořicí, nebo bezinkový džem s rumem? Fantazii a chuti se meze nekladou, a hotovým výrobkem potěšíte každého obdarovaného! Skvěle jej využijete také při pečení koláčů a plněných buchet.

Vyrobte si vlastní jablečný cider

Máte rádi cider ale zatím jste se neodvážili vyrobit si jej sami? Využijte posledních podzimních dní a připravte si malou výzvu sami pro sebe.

Na internetu naleznete spoustu různých tipů a receptů k výrobě vlastního jablečného moštu, včetně návodu, jak správně vybrat jablka až po samotnou fermentaci. S přáteli si pak můžete udělat malou ochutnávačku cideru svařeného s kořením podávaného například k výběru oblíbených sýrů.

Zdroje: www.olivemagazine.com/guides/autumn-kitchen-activities/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat