Prostreno.cz

Zimní horké nápoje se špetkou koření

Venku je chladno a mokro, ale uvnitř šetříme za topení. Není divu, že mnohým je nezvykle chladno a touží po teple a pohodlí. O to důležitější je vědět, co je pro vás nyní obzvláště dobré, co vás příjemně hřeje a navrací vám ten typický zimní útulný pocit. 

Jako třeba kašmírový pléd, pletené šaty, teplé a pohodlné ponožky... Nebo tyto tři lahodné recepty na horké nápoje, které nevyžadují vůbec žádnou kávu! Vařte, míchejte a vychutnávejte.

Horká čokoláda

Lahodná horká čokoláda je a vždy bude naším oblíbeným zimním nápojem – navždy. Ještě lepší než klasika s plnotučným mlékem a polevou by byla moderní varianta, která je smíchaná s nízkotučným rostlinným mlékem a hořkou čokoládou, má nízký obsah cukru a kalorií a stimuluje oběh. Protože když to okořeníte trochou pepře a chilli, rychle se zase pořádně prohřejete.

Ingredience

čerstvá chilli paprička

malý kousek zázvoru

několik barevných kuliček pepře

1 kvalitní kakaový prášek z hořké čokolády (nebo asi 100 g mleté ​​hořké čokolády)

vanilkový lusk

dvě tyčinky skořice

alternativa nízkotučného rostlinného mléka dle vašeho výběru – jako je ovesné nebo mandlové mléko

Postup

1 Chilli papričky omyjeme, vyjmeme semínka a nakrájíme na malé kroužky, zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky a z lusku vyškrábneme dužinu vanilky. Všechny tři ingredience i s pepřem a tyčinkami skořice vložíme do 300 ml mléka, zahřejeme a dusíme asi deset minut.

2 Mezitím si dáme do oblíbeného hrnku dvě lžičky kakaového prášku a přes sítko nalijeme horké kořeněné mléko, dobře promícháme a ještě horké vychutnáme. Je-li třeba, snížíme ostrost trochou mléčné pěny.

Pikantní Chai Tea Latté

Čerstvě uvařený čaj je už díky svým přírodním složkám dost pikantní, zahřeje zevnitř, povzbudí metabolismus a vždy chutná trochu jako vánočka – zvlášť když si to celé vychutnáte s čerstvě napěněným mlékem a čerstvou skořicí navrchu. Pokud chcete z vašeho Chai Tea Latté vykřesat rochu více ohně, můžete jednoduše nechat koření louhovat o něco déle v čerstvě uvařeném čaji. Nebo jednoduše přidejte čerstvě mletou kurkumu do směsi pepř-skořice-kardamom.

Ingredience

silný černý čaj

černý nebo bílý pepř

2 tyčinky skořice

mletý kardamom

4 hřebíčky

1 badyán

napěněné nízkotučné mléko (nebo alternativa rostlinného mléka, jako je ovesné nebo mandlové mléko)

1 čajová lžička čerstvě mleté ​​kurkumy, volitelně

Postup

1 Koření necháme vařit v cca 500 ml vody alespoň deset minut, poté přidáme černý čaj (v čajovém sítku nebo čajové síťce) a necháme asi pět minut louhovat. Mezitím zpěníme mléko a nalijeme ho do vysoké sklenice.

2 Hotový kořeněný čaj pak přelijeme přes sítko na mléčnou pěnu, poprašíme trochou skořice a vychutnáme si horký (nejlépe širokým brčkem!). Tip: Jako alternativu černého čaje lze jako základ použít i hotový čaj chai.

Apple Spice Latté

Pokud by to všechno před tím chutnalo příliš krémově a sladce, měli byste vyzkoušet následující recept, který z čerstvého jablečného kompotu a mléčné pěny vykouzlí hřejivý a stimulující posilovač imunity a připomíná horký jablečný punč dětských Vánoc...

Ingredience

(sladké a kyselé) jablko

limetka

mletá skořice

černý pepř

nějaký muškátový oříšek

nízkotučné mléko (nebo alternativa rostlinného mléka, jako je ovesné nebo mandlové mléko)

trochu čerstvého zázvoru, medu a skořice podle chuti

Postup

1 Jablko omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na malé kousky a s dužinou a šťávou z limetky a jedním až třemi plátky zázvoru dusíme na středním plameni asi 15 minut, poté zázvor opět vyjmeme. Zbytek dochutíme pepřem a muškátovým oříškem a protlakem.

2 Potom zahřejem a napěníme asi 300 ml mléka. Horkou ovocnou pěnu vmícháme do mléka (v případě potřeby znovu promícháme), dochutíme medem a skořicí a vychutnáme si horké jako Apple Spice Latté.

Zdroj: https://www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-rezept-spice-latte-winter





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat