Prostreno.cz

Opravdu zdravý salát zajistí bílkoviny

Málokteré jídlo je tak rozmanité jako salát. Zelený talíř s sebou kromě spousty variací s různými druhy hlávkového salátu, zeleniny, semínek a ořechů přináší pořádnou porci vitaminů, minerálů a vlákniny. 

Saláty vás netíží, jsou nízkokalorické a zdravé – pokud se vyvarujete těchto chyb.

Chyba číslo 1: Vyhýbáte se bílkovinám

Fanoušci salátů se často nemohou křupavé zeleniny nabažit. Při přípravě je však třeba dbát na to, aby byl zapracován i zdroj bílkovin. I když to přidá pár kalorií navíc, zasytí vás to déle než čistá směs listů salátu a zeleniny. Abyste se této malé salátové chybě vyhnuli, stačí hrst semínek nebo nasekaných ořechů. Ořechy vás zasytí na delší dobu a mohou vám pomoci zhubnout. Některé tvarohy, porce ryby nebo libového masa, ale i fazole, čočka nebo tofu dělají ze salátu opravdovou sytou potravinu a dodávají hodnotné bílkoviny. 

Chyba číslo 2: Používáte pouze jednu odrůdu

Druhy salátu je vhodné obměňovat nebo míchat více druhů současně. Různé saláty, zelí nebo kapusta mají různé hladiny vitaminů a minerálů, tělo tak dostane vše, co potřebuje. Navíc vzniká pestrá chuť, která vás zaručeně neomrzí. Jednostrannost je tedy chyba, které je jistě snadné se vyhnout.

Chyba číslo 3: Přidáváte hodně tuků

Jasně: avokádo, ořechy, olivový nebo řepkový olej překypují zdravými tuky – ale ty také významně přispívají k počtu kalorií a mohou zapříčinit další salátovou chybu, zejména pro ty, kteří chtějí zhubnout. Aby se ze salátu nestala kalorická bomba, pomůže vybrat si orientačně pouze dvě až tři vysokotučné suroviny. 

Chyba číslo 4: Nedostatek kalorií

Čistě listové saláty a zelenina jsou nízkokalorické a bez tuku – takže na první pohled ideální jídlo pro štíhlou postavu. Ale je to jen další chyba: Pokud přijmete příliš málo kalorií denně, riskujete, že si přivodíte náhlé chutě. Zvláště pokud se vyhnete proteinu. Jídlo by mělo mít kolem 400 až 600 kalorií. Se semínky, ořechy, tofu, tvarohem, kuskusem a podobně lze salát okořenit a obohatit o pár kalorií. Zejména zdravý tvaroh je podle studií ideální jako zálivka na salát, protože dodá kalorie, ale také zasytí na dlouhou dobu.

Zdroj:www.eatsmarter.de/ernaehrung/gesund-ernaehren/salatfehler, www.howtodoit.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat