Prostreno.cz

Domácí špaldový toastový chléb

Také milujete poránu vůni čerstvého pečiva?

Co takhle ještě teplý křupavý chléb namazaný trochou másla, ozdobený plátkem šunky a napůl rozteklým voňavým plátkem sýra?

Potěšte svou rodinu po ránu čerstvým toastovým chlebem, vláčným a nadýchaným jako obláček.

Recept není nijak složitý a je určen i pro začátečníky. Stačí dodržet postup krok za krokem a úspěch je zaručen!

Domácí špaldový toastový chléb

Ingredience

200 g špaldové mouky

60 g hladké pšeničné mouky

100 g mléka

60 g vlažné vody

25 g rozpuštěného másla

1 lžička cukru do kvásku

1 vejce (rozšlehat vidličkou, půlku použít do těsta, druhou půlku nechat na potření)

1 lžička soli

15 g droždí

Postup

1 Mouku nasypejte do větší mísy. Uprostřed udělejte důlek, do něhož nalijte trochu vlažné vody, rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a prstem lehce promíchejte, aby vám vznikla v důlku kašička. Nechte vzejít kvásek cca 20 minut. Poté do mísy přidejte všechny zbylé suroviny a zpracujte v kompaktní hladké těsto.

2 V první chvíli těsto vypadá velmi husté, ale nebojte se a pokračujte v hnětení, během pár chvil se to změní. Kdyby se vám i přesto zdálo těsto příliš hutné, můžete přidat trochu vody. 

3 Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, zpracovávejte pomocí hnětacího háku cca 2–3  minuty. Jakmile začne těsto tzv. šplhat nahoru a omotávat se okolo háku, zastavte robot, ručně z háku sundejte a nechejte znova hnětat, dokud nezískáte hladké a pružné těsto.

4 Pokud do těsta píchnete prstem, důlek by se měl po chvilce zacelit. Pokud se těsto na prst lepí, přidejte trochu mouky, pokud naopak důlek v těstu zůstává, je příliš hutné a přidejte kapku vody.

5 Mísu s hotovým těstem přikryjte igelitem nebo utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě.

6 Mezitím si vymažte máslem obdélníkovou chlebovou formu.

7 Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a válečkem vyválejte obdélníkový tvar. Srolujte do tvaru podobnému velkému rohlíku, okraje založte a vložte do přichystané pečící formy. Nechejte odpočívat další 1–1,5 hodiny přikryté igelitovým sáčkem. (případně můžete nechat kynout přes noc v lednici, pokud si chcete těsto nachystat předem a ráno jen vložit do trouby).

8 Rozehřejte troubu na 230 stupňů, dovnitř dejte plecháček s vodou. Do dostatečně vyhřáté trouby pak vložte formu s těstem. Pečte 10 minut při teplotě 230 stupňů, poté snižte teplotu na 200 stupňů, otevřete troubu a vytáhněte plecháček.

9 Pečte ještě 20 min. Poté chleba opatrně vyklopte z formy, vraťte zpět do trouby, kde ještě 15 minut dopékejte (aby získal křupavou kůrčičku).

10 Po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout na kovové mřížce.

Zdroje: www.foodbodylife.cz, názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat