Prostreno.cz

Domácí flapjack s kávou a vlašskými ořechy

Patříte mezi milovníky flapjacků na všechny způsoby? Rádi si jej přibalíte do batohu kdykoli, když jdete na výlet, nebo si na něm zahřešíte při odpolední kávičce?

Připravte si své vlastní flapjacky a potěšte celou rodinu originální a chutnou svačinkou!

Domácí flapjack s kávou a vlašskými ořechy

Ingredience na korpus

280 g másla

85 g tmavého třtinového cukru

100 g medu nebo sirupu (agáve, javorový apod)

100 ml espressa nebo silné rozpustné kávy

100 g vlašských ořechů

350 g ovesných vloček (nejlépe jemných s klíčky)*

100 g hladké mouky

Na polevu

75 g másla

3 lžíce horké silné kávy nebo espressa

100 g moučkového cukru

20 půlek vlašských ořechů

*Ovesné vločky s klíčky jsou jemnější a lépe stravitelnější než klasické ovesné vločky, a obvykle ani nepotřebují tepelnou úpravu. Seženete v každé zdravé výživě.

Postup

1 Troubu rozehřejte na 180 stupňů Celsia. Obdélníkovou formu o rozměrech cca 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem.

2 Na pánvi (na mírném plameni) rozpusťte máslo s cukrem, a důkladně promíchejte, dokud se nespojí. Přidejte sirup a kávu, a opět důkladně promíchejte. Jakmile vám vznikne jednolitá hmota, vmíchejte drcené vlašské ořechy, ovesné vločky a mouku se špetkou soli.

3 Vzniklou hmotu pak rovnoměrně vtlačte do připravené formy a vytvořte souvislou vrstvu s rovným povrchem. Pečte 25 minut, poté vyjměte z trouby a nechejte vychladnout.

4 Než vám korpus vychladne, připravte si polevu. V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte kávu a cukr a míchejte, dokud vám nevznikne hladká poleva. Odstavte z plotny a nechejte chvíli vychladnout a ztuhnout.

5 Jakmile flapjackový korpus vychladne na pokojovou teplotu, je čas jej natřít polevou. Pro ještě nadýchanější efekt můžete polevu v kastrůlku mírně vyšlehat ručním šlehačem, aby vám vznikla nadýchaná obláčková hmota. Dělejte to však až ve chvíli, kdy bude poleva pokojové teploty, a máslo bude mít tendenci zpět tuhnout.

6 Korpus potřete hotovou polevou a rovnoměrně ozdobte půlkami vlašských ořechů (které budou po nakrájení na kostky přesně uprostřed každé z nich). Celou plochu na závěr ještě zlehka posypejte rozdrcenými vlašskými ořechy nebo čokoládovými hoblinkami (zkrátka dozdobte podle sebe).

7 Nechte odležet a ztuhnout, pro urychlení můžete vložit tuhnout do lednice, ovšem dbejte na to, abyste do lednice nevkládali teplý dezert!

8 Po vychlazení vyjměte z formy a na pečicím papíru opatrně nakrájejte na stejně velké kostky. Flapjacky by měly být dostatečně tuhé na to, abyste si je mohli s sebou přibalit jako zdravou svačinku, kdekoli budete potřebovat trochu energie do zásoby.

Zdroje: bbcgoodfood.com/recipes





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat