Prostreno.cz

Středomořské grilované jehněčí kotlety

Bez ohledu na to, jak moc milujete jídlo nebo vaření, je snadné uvíznout v rutině. A nakonec se člověk přistihne, že vaří stále dokola pět deset možná dvacet svých oblíbených a osvědčených receptů. Často se tak omezujeme na stejné druhy masa. Ale je čas rozšířit si obzory a přidat jehněčí do jídelníčku vaší rodiny a tyto grilované jehněčí kotlety jsou perfektní způsob, jak to udělat.

Přestože je jehněčí a zejména jehněčí kotlety velmi chutné, nemají u nás takovou popularitu jako v jiných zemích, jako je Řecko nebo Turecko. Doufám, že to tu bude častější, protože jehněčí může být i docela zdravé. Je to druh červeného masa, takže je plné zinku a železa, podobně jako hovězí.

Jak zdravé je jehněčí maso

Ve skutečnosti má jehněčí maso přibližně stejný počet kalorií jako hovězí maso chované na trávě, ale ještě více omega-3 mastných kyselin, které většině z nás ve stravě chybí (1).

Jehněčí maso díky vysokému obsahu zinku skvěle posiluje váš imunitní systém. Minerál je nezbytný pro pomoc při vyrovnávání hormonů, snížení zánětu, v boji proti poškození volnými radikály, a dokonce i pro zpomalení procesu stárnutí (1).

A protein! Jehněčí maso je plné bílkovin a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které máme přijímat v potravě, protože naše tělo si je neumí samo vyrobit. Pokud jste fyzicky aktivní, dostatek bílkovin je ještě důležitější a tento recept na jehněčí kotlety je chutnou volbou (1).

Nutriční hodnoty

Jehněčí kotlety jsou skvělým zdrojem vitaminů skupiny B, zejména vitamínu B12. Toto je jeden z nejčastějších nedostatků, ale je tak životně důležitý pro naše celkové zdraví (1).

Také si všimnete, že v receptu použijeme avokádový olej místo oleje, který je vám známější, jako je řepkový, slunečnicový nebo olivový olej. I když má olivový olej spoustu zdravotních výhod, není nejlepší pro vaření při vysokých teplotách. Na to se nejlépe hodí právě avokádový olej, který má vyšší kouřový bod (1).

A pokud se obáváte, že se maso vysuší, není potřeba. Zaprvé, jehněčí maso bude pěkné a křehké z marinády na jehněčí kotlety, ve které ho necháme dvě hodiny. Poté kotlety při grilování lehce potíráme, aby zůstaly pěkně šťavnaté (1).

Jak udělat grilované jehněčí kotlety

Ingredience

6 jehněčích kotlet

4 lžíce avokádového oleje

2 lžíce citronové šťávy

6 stroužků česneku, mletého

½ lžičky čerstvého tymiánu

2 lžičky čerstvého rozmarýnu

5 lístků bazalky, nakrájených

¼ lžičky muškátového oříšku

½ lžičky skořice

½ lžičky koriandru

Mořská sůl a pepř podle chuti

Postup

1 Smíchejte avokádový olej, citron, česnek, tymián, rozmarýn, bazalku, muškátový oříšek, skořici, koriandr, sůl a pepř.

2 Jehněčí maso marinujte alespoň 2 hodiny v lednici.

3 Před grilováním nechte jehněčí ohřát na pokojovou teplotu.

4 Jakmile je gril rozehřátý, položte na něj jehněčí kotlety.

5 Jehněčí maso opatrně potřete marinádou, aby zůstalo při grilování stále dostatečně vlhké.

6 Jehněčí kotletky grilujte asi 4–6 minut z každé strany pro medium-rare.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25042240/, názory autora - recept





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat