Prostreno.cz

Podzimní zelenina ve zdravém jídelníčku

S měnícími se barvami listí a sychravým počasím nás podzimní období vítá množstvím výživné zeleniny. Podzimní úroda nabízí širokou škálu plodin, od vydatné kořenové zeleniny až po dýně, které mohou vašim jídlům dodat chuť, strukturu a zdraví prospěšné látky. Jaké druhy to jsou, a jak je zařadit do jídelníčku?

Dýně

Máslová dýně je díky své sladké a oříškové chuti oblíbenou podzimní zeleninou. Je to všestranná zelenina, kterou lze péct, rozmačkat, rozmixovat do polévek nebo krájet na nudličky. Máslová dýně je bohatá na vitaminy A a C a také na vlákninu, je tedy nejen chutná, ale výborně doplní váš jídelníček. (1)

V případě, že chcete připravit jednoduchou přílohu, opečte máslovou dýni na olivovém oleji, osolte a opepřete. Případně ji rozmixujte do krémové polévky s trochou muškátového oříšku a kopečkem řeckého jogurtu. Můžete také přidat opečené kostky máslové dýně do salátů, abyste je vylepšili. Další možností je z nich udělat pyré jako zajímavou alternativu bramborové kaše. (2)

Sladké brambory

Sladké brambory jsou podzimní stálicí, známou pro svou zářivě oranžovou barvu a přirozenou sladkost. Jsou plné vitaminů A a C a vlákniny a představují skvělou volbu snad do každého jídelníčku. (3)

Upečte celé sladké brambory a podávejte je jako jednoduchou a sytou přílohu. Můžete také vyzkoušet hranolky ze sladkých brambor. Nakrájejte je na proužky, potřete olivovým olejem a kořením a upečte do křupava. Sladké brambory můžete mixovat do koktejlů, které tak získají větší krémovitost a zajímavou chuť. (4)

Zařazení podzimní zeleniny do jídelníčku

Uvařte větší množství pečené nebo rozmačkané zeleniny a uložte ji do lednice, abyste ji mohli rychle a zdravě přidat do jídla během týdne. Nebojte se zkoušet nové způsoby vaření a kombinace chutí. Podzimní zeleninu můžete opékat, grilovat, smažit, nebo dokonce rozmixovat do koktejlů. Kombinujte různé druhy zeleniny, abyste vytvořili rozmanité a barevné pokrmy, které jsou vizuálně atraktivní a nutričně vyvážené. Zvažte možnost uchovat oblíbenou podzimní zeleninu v konzervách, zmrazit ji nebo naložit, abyste si její chutě mohli vychutnávat po celý rok. (5)

Zdroje: (1-5) https://www.onegreenplanet.org/natural-health/8-tasty-fall-veggies-health-benefits/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat