Prostreno.cz

Nekomplikované koblihy téměř bez tuku připravíte v troubě

Tradiční koblížky vám chutnají, chtěli byste je zkusit připravit doma, ale odrazuje vás smažení na obrovském množství tuku? Máme pro vás recept na koblihy z trouby.

Koblih, kobliha nebo koblížek, jedná se o kynuté pečivo usmažené na tuku, posypané cukrem a plněné tradičně ovocnou marmeládou. Lze je ale stejně dobře naplnit i čokoládovým krémem, nugátovou pomazánkou nebo vanilkovým pudinkem.     

Tradiční příprava v tuku může být doma trochu nepraktická. Spotřeba oleje je obrovská, jeho likvidace pak náročná a co si budeme povídat, po smažení zůstane v bytě poměrně silný a dlouho přetrvaávající zápach.

Pokud si přesto chcete koblihy vyrobit sami, můžete si je upéct v troubě. Jsou méně mastné a tím i o něco zdravější. Při nákupu surovin je nejlepší dbát na bio kvalitu. 

Koblihy z trouby

Ingredience na 8 kusů

150 ml (rostlinného) mléko

350 g mouka

5 lžic cukru

půl kostky droždí

1 vejce

sůl

3 lžíce měkkého margarínu/másla

4 lžíce džemu nebo náplně dle vlastního výběru

trochu (moučkového) cukru

Příprava

1 Mléko ohřejte na vlažnou teplotu. Kvasinky nesnášejí vysoké teploty.

2 Do mísy dejte mouku a udělejte v ní důlek.

3 V druhé malé misce smíchejte mléko s cukrem a rozdrobte droždí. Vše míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Směs nalijte do misky na mouku a navrch poprašte trochou mouky. Směs nechte 15 minut na teplém místě.

4 Vmíchejte vejce a špetku soli. Přidejte 2 polévkové lžíce margarínu/másla. Vše důkladně hněťte asi 5–10 minut, aby vzniklo těsto.

5 Z těsta vytvarujte 8 stejně velkých kuliček a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

6 Kuličky zakryjte čistou utěrkou a nechte je na teplém místě kynout 45 minut.

7 Koblihy pečte v troubě na 160 stupňů asi 15–30 minut.

8 Džem nebo jinou náplň dle vlastního výběru naplňte do sáčku s malou tryskou a naplňte jím koblihy. 

9 Rozpusťte zbývající margarín/máslo a potřete jím koblihy. Posypejte moučkovým cukrem a vychutnejte si domácí koblihy.

Zdroj: www.rezepte.utopia.de/berliner-aus-dem-backofen-so-gelingen-krapfen-ohne-fritteuse-11320, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat