4 kroky, jak prodloužíte životnost svým džínům

Džíny jsou stálicí našich šatníků již několik desetiletí a vlastní je skoro každý. Jak o ně pečovat, aby nám vydržely co nejdéle, zvláště pokud jsme investovali do opravdu kvalitních?

1.    Neperte je příliš často

Pokud jste je zrovna nepolili něčím, co neodstraníte vlhkým hadříkem, odolejte nutkání hodit džíny do pračky každý týden. Příliš časté praní totiž způsobuje, že kalhoty ztrácejí svůj tvar a barvu, ale také brzy začínají vypadat, že je máte v šatníku již několik let namísto měsíců. Proti častému praní ostatně svědčí i jeden vědecký experiment, v jehož rámci student z univerzity v Albertě nosil své džíny, aniž by je jedenkrát hodil do pračky, celých 15 měsíců. Ačkoli to na první pohled vypadá poměrně nechutně, věřte, že když vědci tyto kalhoty zkoumali, zjistili, že na nich není o nic více bakterií než na džínech, které jejich majitel nosil 13 dní…

2.    Nikdy je neperte v horké vodě

Když se rozhodnete džíny vyprat, vždy tak čiňte ve studené vodě. Horká voda totiž může narušit denimová vlákna, takže kalhoty se snáze trhají a ztrácejí tvar. Rovněž je před praním obraťte naruby (to je důležité především u tmavých džínů) a nesušte v sušičce – místo toho je pověste a nechte uschnout přirozeně.

3.    Nikdy džíny nežehlete

To, co platí pro škodlivost horké vody, platí i pro škodlivost žehličky. Pokud džíny dobře pověsíte, rozhodně je nebudete muset žehlit – i kdyby na nich zůstala pomačkaná místa, až si je oblečete, nebude po nich ani památky.

4.    Svěřte je odborníkům

Pokud jste do džínů opravdu investovali, možná se vyplatí kalhoty jednou za čas odnést do čistírny. Ačkoli to může znít nepravděpodobně, chemické čištění je pro barvy denimu mnohem šetrnější než klasické praní.  Ano, je to dražší, ale kalhoty vám vydrží mnohem déle a vy nebudete muset brzy kupovat nové.
TIP Bety: Potřebujete poradit s péčí o vlasy nebo o pleť? Nevíte si rady s líčením? Váš účes by chtěl změnu? Zeptejte se zdarma našich kosmetiček a kadeřnic ze salonu Carpe Diem!






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat