Módní průkopnice ve světě oblékání

Komu vděčíme za nepostradatelné „malé černé“ šaty? A kdo má na svědomí minisukně? Tohle a mnohem víc se dozvíte z následujících řádků!

Jsou ženy, které se oblékají střídmě a jaksi nenápadně. A pak jsou takové, které se jakýmkoli diktátem svazovat nenechají, přičemž se řídí jen svým vlastním citem a průbojností. A díky nim vlastně vznikají trendy! Poznejte ty nejodvážnější průkopnice, které svět módy otočily vzhůru nohama, z čehož máme velký užitek.

Coco Chanel a její černá trefa

Šaty, které jsou nadčasové, geniálně univerzální a ke všemu něžně elegantní. To jsou takzvaně „malé černé“, které by podle nepsaných pravidel i stylistů měla mít v šatníku každá dáma. Odkud se tento ikonický kousek ale vzal? Můžeme za něj poděkovat francouzské návrhářce Coco Chanel, jejíž model Ford se délce pod kolena objevil v roce 1926 na stránkách lifestylového magazínu. Pro svůj jednoduchý design a cenovou dostupnost za pak zařadil mezi naprosto nesmrtelné oděvní legendy. Říkáte, že raději preferujete něco mnohem kratšího? Pak byste si asi rozuměla s další neméně slavnou inovátorkou.

Mary Quant to vzala zkrátka

Ztělesnění ženské emancipace i rostoucího sebevědomí mladé generace. Nebo šokující předzvěst sexuální revoluce. I tohle se říkalo o oblečení, jež vyšlo z dílny britské návrhářky Mary Quant. Dcera manželského páru učitelů nejprve navrhovala klobouky, nicméně jak šel čas, zhlédla se v kreacích, které společnost považovala za bizarní. Byla to právě ona, která započala éru zkracování, protože zpopularizovala minisukně.

Donna Karan vsadila na praktičnost

Zatímco Coco Chanel dávno odešla do módního nebe a Mary Quant si s uděleným Řádem britského impéria užívá stáří, Donna Karan pořád pracuje na tom, abychom to u skříně měly co nejjednodušší. Tato Američanka už před pár lety zavedla styl oblečení „od rána do večera“. V jejích modelech totiž klidně můžete vyrazit do práce, na nečekanou schůzku nebo večeři do restaurace. Dokonale se totiž přizpůsobí každé příležitosti! Kdysi byl tento nápad odsuzován, dnes ho vítáme s otevřenou náručí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat