Reorganizace šatníku v kostce

Před Vánocemi, nebo snad až na jaře? Je jedno, kdy se rozhodnete, že si uděláte místo ve své skříni, hlavně se řiďte těmi nejdůležitějšími zásadami při třídění. A co dělat, pokud nemáte odvahu se oblečení vzdát?

Čím méně věcí, tím větší pořádek. Něco na tom bude, ale když ono je tak strašně těžké srovnat si všechny ty svetříky, sukně, halenky, tepláky na cvičení i huňaté overaly pro domácí pohodu. Na některé kousky máte krásné vzpomínky, jiné, byť už vám dávno nejsou, schováváte pro své dcery. Pak je tu taky ta kategorie motivačních věcí – „počkám si, až do nich zhubnu“. (Rok, dva, čtyři.)

Odborníci na úklid a organizaci říkají, že u vnějšího řádu je užitečné přemýšlet o tom, jak se zbavit toho, co je nadbytečné. Položte si tyhle otázky, úklid skříně se pro vás stane mnohem méně náročný!

Je to zrovna „in“?

No dobře, některé kousky nikdy nezestárnou, což je třeba případ malých černých šatů s jednoduchým střihem a kratší délkou sukně. U zvonových kalhot, roláků, pestrých barev a vzorů, které, jen tak pro příklad, definovaly módu divokých 70. let, už však buďte v pozoru. Skutečně se to právě teď nosí?

Mám už něco podobného?

Vyhněte se dublování a střádání několika podobných hadříků, které se liší jen knoflíky nebo délkou. Pokud máte pět párů khaki kalhot, vyberte si dvoje a zbytek hoďte na kupičku s nápisem „bazar“.

Mohu se smířit s aktuálním stavem?

Šaty z prvního rande vyvolávají nostalgické vzpomínky, což je pochopitelné, ale ty časy už jsou dávno pryč. Do výstřihu svá ňadra neschováte, šaty se pářou, jsou zaprané a mají rozbitý zip. Zkrátka a dobře jsou v tak špatném stavu, že i když je milujete, je vhodný čas se s nimi rozloučit. Výjimku tvoří pouze věci v roli vzácných předmětů (pokladů), které stojí za to uchovat, kupříkladu svatební šaty. Na jednu skříň by ale měly připadnout pouze dvě takové relikvie!

Jak často se oblečení dostává ven?

Zlaté pravidlo reorganizace a úklidu zní, že pokud se dané oblečení v posledních 12 měsících nedostalo ze skříně ani jednou, popřípadě pouze jednou, nemá v ní co dělat. A propos, pokud si tílko, ze kterého vám kouká pupík, necháváte jen proto, že to byl dárek, nebuďte příliš sentimentální a zbavte se ho taky.

Je multifunkční?

Kalhoty, kardigany, kraťasy a další. Jak moc si rozumí s jiným oblečením? Dají se spárovat s ostatními kousky ve vašem šatníku, nebo je nutné k nim něco dokoupit? Pakliže se pořád nemůžete rozhodnout, jestli si něco nechat, zeptejte se sami sebe: „Kdybych právě v tomhle potkala bývalého partnera, měla bych radost?“ Pocity vám poskytnou potřebnou odpověď.

Zdroje: nbcnews.com, wikipedia.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36
281 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat