Dejte šanci botoxu

Zvažujete botox? Jaká omezení platí po jeho aplikaci a kdy můžete očekávat viditelný efekt? A proč nejsou účinky této procedury trvalé?

Aplikace botulotoxinu dnes patří mezi nejběžnější úkony estetické medicíny. A že je dobrá jenom na vrásky? Ale kdepak! Při jakých dalších problémech může pomoci a za jak dlouho budou účinky dostatečně patrné?

Co je to vlastně v injekční stříkačce?

Botulotoxin neboli botulin je sice přírodní látka, ovšem po potřeby zkrášlování se vyrábí uměle, a to pod názvy, jako je Botox nebo Dysport. Jedná se o produkt bakterií Clostridium botulinum, který je však oproti jeho koncentraci v přírodě tisicinásobně zředěný. V čisté podobě se neaplikuje proto, že k ovlivnění mimiky obličeje stačí opravdu jen minimální množství. Nejčastěji se využívá k odstranění vrásek, a to zejména mezi obočím, u kořene nosu a v okolí zevních očních koutků. Botox dokáže také snížit linii úsměvu, čímž se pak tolik neodhalují dásně. Rovněž vyhlazuje pomerančovou kůži na bradě, a je-li nanesen do podpaží, utlumí aktivitu potních žláz. Doporučován bývá i v případě migrén, bolesti čelistí a očních záškubech.

Jak to funguje?

Celé tajemství spočívá v uvolnění svalu, čímž se dočasně přeruší nervosvalový přenos vzruchu a dojde k vyhlazení vrásek a zamezení nežádoucí mimiky. Účinek botoxového sezení je viditelný již tři dny po ošetření, naplno se projeví zhruba po dvou týdnech. Jak dlouho si mladistvý vzhled budete moci užívat? Bohužel jde jen o přechodný efekt.

„Botulotoxin působí jen do té doby, dokud nedojde k regeneraci nervosvalového spojení. Většinou jde o tři až šest měsíců, je to individuální. První aplikace odezní rychleji, čím častěji člověk na tuto proceduru dochází, tím déle botox následně účinkuje. Při opakovaných zákrocích může efekt přetrvat i devět měsíců nebo jeden rok,“ vysvětluje newyorská dermatoložka Marisa Plescia.

Bolí to hodně?

Jistě vás zajímá, zda tato omlazující kúra bolí. Něco samozřejmě ucítíte, ovšem dá se to vydržet i bez použití speciálního anestetického krému, který celou oblast znecitliví. Většina lidí se po odchodu z kliniky může vrátit ke svým běžným denním činnostem, ale pár omezení tu přece jen je. Osm hodin po aplikaci by se dotyčný neměl příliš předklánět ani uléhat, aby se látka v tkání nepřemístila někam, kam nemá.

Zdroje: plasticsurgery.org, usnews.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat