Za opuchlé oči může i oční krém

Jsou vaše oči napuchlé? Příčinou nemusí být jenom ponocování, ale i špatná manipulace s očním krémem. Nanášíte ho tak, jak byste měli?

Opuchlé oči nejsou kdovíjakou estetickou ozdobou. Přidávají totiž roky navíc a ke všemu bývají dost nekomfortní. Obvykle se přisuzují prohýřené noci a nedostatku spánku, ovšem celé je to trochu složitější. Proč?

Trochu geny, trochu vlastní vina

„Otoky vznikají tehdy, když ochabují struktury podporující oční víčka. Kůže se ztenčuje, svaly se uvolňují a tuk pozvolna sestupuje do spodního víčka. V této oblasti se v důsledku zadržování vody či zhoršené činnosti lymfy snáze hromadí přebytečné tekutiny,“ objasňuje vyhlášená newyorská dermatoložka Arielle Kauvar. „Za váčky pod očima můžeme poděkovat anatomii a genetické výbavě, ale jsou to naše každodenní návyky, které je výrazně zhoršují,“ dodává (1). O které přesně se jedná?

Sůl není vždycky nad zlato

Sodík se vyskytuje téměř ve všech potravinách, ať už přirozeně, nebo ve formě kuchyňské soli. Pokud ho je nadbytek, odskáče to kromě zdraví také vizáž (2). A netrvá to příliš dlouho. „Zvýšený příjem sodíku způsobuje zadržování tekutin a tím i otoky očních tkání. Samotný otok navíc opotřebovává pojivové tkáně,“ vysvětluje americká dermatoložka a zároveň vizážistka celebrit Renée Rouleau (3). Čím dalším si v tomhle směru ubližujete?

Krém jako nepřítel?

Není pochyb o tom, že oční krém má spoustu výhod. Zpomaluje třeba tvorbu vrásek, prodlužuje výdrž používaných líčidel a předchází tvorbě tmavých kruhů v podoční oblasti. To všechno platí ale pouze v případě, že s ním uživatel zachází správně (4). Nesmíme také ale zapomínat na dehydrataci a konzumaci alkoholu (5).

Zdroj: (1) www.byrdie.com/what-causes-puffy-eyes, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6153561/, (3) www.reneerouleau.com/pages/skin-types, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5774901/, (5) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X10000489?via%3Dihub






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat