Pomerančová kůra si od vašeho těla bude držet odstup

Celulitida je pro mnoho žen nepříjemná vada, které se chtějí zbavit všemi prostředky. Které metody skutečně pomáhají?

Celulitida neboli pomerančová kůra trápí mnoho žen, kterým stud káže ukrývat ji pod delšími sukněmi a kalhotami i během teplého období. Odkud pocházejí malé promáčkliny na hýždích a stehnech? A pokud se nechcete s ochablou tkání smířit, existují způsoby, jak na těchto místech zpevnit tělo?

Jak vzniká celulitida

Abychom pochopili vývoj celulitidy, musíme se blíže podívat na pojivovou tkáň. Přesněji řečeno na podkožní tukovou tkáň. Pojivovou tkáň tam protínají tzv. septa, tedy malé prameny. Septa se vtahují dovnitř a tkáň se vyboulí ven. U žen se to obvykle děje více než u mužů, protože z hormonálních důvodů ukládají do pojivové tkáně více tuku a vody (1). Kromě toho je ženská pojivová tkáň v jistém okamžiku spíš jako mřížka než síť. Výsledkem je, že volná místa mají tendenci se vyboulit. I když ne každý ji vidí rád, není to ani nemoc, ani škodlivé pro tělo. Celulitida je genetická, a jako u barvy očí nebo velikosti těla máme stejně malý vliv na celulitidu. Bohužel se stále považuje za důsledek nedostatku pohybu nebo nezdravého životního stylu (1).

Celá škála léčebných procedur

Seznam léčebných postupů, které mají zmírnit celulitidu, je dlouhý.

Pozitivních výsledků můžete dosáhnout pomocí zákroků plastické a estetické chirurgie. Aby se zabránilo celulitidě, snaží se lékař uvolnit kontrakční septa. Specialista na plastickou a estetickou chirurgii nazývá tuto léčbu Cellfina, kdy se septa oddělují miniskalpelem.

Povrch pokožky je opět hladký a výsledek udržitelný. Problém je, že zákrok je poměrně drahý. Jako další možný postup je napnutí kůže, který lékař se doporučuje po velkém úbytku hmotnosti. Nevýhoda je, že se jedná o chirurgický zákrok, který zanechává jizvy (1).

Účinnost obvykle není prokázána

Seznam domácího ošetření celulitidy je také rozsáhlý: krémy, oleje, masáže, koupele, speciální punčochy, kapsle proti celulitidě, dieta s nízkým obsahem soli… Terapeutická účinnost většiny těchto metod ovšem nebyla potvrzena. Prokazatelně pomáhají pouze dvě léčby: terapie rázovou vlnou a lymfodrenáž. Při terapii rázovou vlnou přesně směrované tlakové vlny pojivovou tkáň uvolňují. Manuální lymfodrenáž aktivuje lymfatický systém a podporuje odplavení tekutin v odpovídajících oblastech těla (1). Jedna věc je jistá: Pomerančová kůra je nepříjemná, zvláště když víte, že nikdy nezmizí úplně navždy. Pohled na celulitidu s klidem a sebepřijetím je pravděpodobně nejlepší způsob, jak se s ní vypořádat z dlouhodobého hlediska.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6374708/






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat