Barvy oblečení odpuzující hmyz

Bojíte se včel? Noste bílé oblečení. Když zvolíte zelené či fialové, ohrnou nad vámi nos zase komáři. A co si vzít do lesa, abyste nebyli lákavým terčem pro nebezpečná klíšťata?

Snad nic nenaruší venkovní posezení s přáteli tolik jako otravný hmyz. Ten kazí zážitky i při outdoorových aktivitách nebo prostém odpočinku. Jak se bránit? Samozřejmě existuje celá řada chemických repelentů, ovšem ne každý si je chce nanášet na pokožku a nasávat jejich pronikavý zápach. Je to i váš případ? Pak se oblékejte tak, aby o vás hmyz neměl zájem. Kterých barev se držet?

Bílou proti včelám

Včely jsou důležitou součástí ekosystému a mají spoustu úkolů. Kvůli obavám z bodnutí či alergiím si je ale řada lidí chce od těla udržet co nejdál. Proč myslíte, že včelaři nosí bílou výstroj? Právě bílá z nich dělá nezajímavý objekt (3). Tak se inspirujte! Naopak jasně oranžovou, žlutou, modrou a fialovou si koledujete o malér. Stejně jako symetrickými vzory a křiklavě rudou, protože na ni včely reagují přímo agresivně.

Klíšťata ráda světlé látky

Bílá sice zabírá na včely, ale co se týká klíšťat, ti si jí všímají zase až příliš. Podle studie  (1) zveřejněné v magazínu Scandinavian Journal of Infectious Diseases klíšťata častěji napadají jedince oděné do světlých a neutrálních barev. Jestli se tedy chystáte do lesa posbírat nějaké ty houby, volte raději tmavší odstíny, ať pro přenašeče boreliózy a encefalitidy nejste tolik přitažliví.

Komáry láká nejen červená

Nejdřív otravný bzukot, poté píchnutí a svědivý puchýř. To je typický letní scénář, v němž hrají komáři hlavní roli. Američtí vědci z Washingtonské univerzity se na základě svého výzkumu (2) domnívají, že tyto krvelačné útočníky jako silný magnet přitahuje červená, oranžová, černá a modrá. Také se zjistilo, že komáry odpuzuje zelená a fialová. Chcete-li si ochranu pojistit ještě víc, soustřeďte se na prodyšné materiály, které umožňují snadnější odpařování potu. Čím více se totiž potíte, tím větší chuť na vás tihle nepřátelé klidu budou mít.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16051573/, (2) www.nature.com/articles/s41467-022-28195-x?error=cookies_not_supported&code=e3feed86-9fce-4755-8b10-be235494ea39&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5398729/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat